Política 13/09/2011

Rubalcaba recepta "respecte mutu" per blindar l'encaix de Catalunya a Espanya

El candidat del PSOE admet que el govern de Zapatero no ha aconseguit "tancar la separació" i responsabilitza el PP de la tensió

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit avui, en un esmorzar informatiu a Madrid, que ell està disposat a recuperar el "respecte mutu" entre Catalunya i Espanya que s'ha trencat els últims anys. Segons ha explicat, el govern socialista ha fet molta feina per aconseguir "l'encaix" amb poc èxit. "Cal ser honestos, no s'ha aconseguit". Ara bé, no ha explicat com pensa fer-ho si guanya les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha reconegut errors de part de tothom: l'executiu espanyol, el govern de Catalunya i "el partit germà del PSOE", el PSC. Ara bé, ha situat a l'ull de l'huracà al PP, de qui ha dit que ha viscut instal·lat en una "esquizofrènia política" per atiar la "catalanofòbia" arreu de l'Estat i després "parlar català en la intimitat". I això, ha dit, té conseqüències perquè desperta els "pitjors dimonis històrics". "Si algú es pensa que recórrer carrers i places demanant signatures per carregar-se l'Estatut és irrellevant, s'equivoca" perquè, segons ha explicat, això ha fet que molts catalans diguessin: "Si no es respecta la meva manera de ser, allà vosaltres". Pel PSOE, ara cal "tancar la separació" que s'ha obert aquests anys i això exigeix "respecte mutu". "Em proposa restablir aquest respecte i aquesta convivència que ens reconeix diferents en un mateix país, que és Espanya".

Sobre la llengua a l'escola, Rubalcaba ha passat de puntetes i només ha dit que sent un "profund respecte cap al català" i ha recordat a l'audiència, molt nombrosa, que és la llengua que "molts espanyols" fan servir per dir "mare".

Rubalcaba ha esquivat referir-se a la proposta de pacte fiscal que plantejarà CiU la següent legislatura.

stats