Política 06/09/2011

Rubalcaba s'apunta a la unitat de mercat a Espanya

El candidat del PSOE, com fa el PP, reclama harmonitzar la legislació per facilitar la feina a les empreses

Joan Rusiñol
2 min

MadridAlfredo Pérez Rubalcaba, el candidat del PSOE a les eleccions espanyoles del 20 de novembre, ha desgranat els grans eixos de la proposta política que es debatrà a la conferència que els socialistes faran a finals de mes a Madrid. Davant dels parlamentaris del partit, ha apostat per recuperar, en el terreny empresarial, una certa uniformitat que permeti a les empreses espanyoles moure's sense problemes per tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha dit que és partidari d'uns "mínims comuns, sense restriccions que no són raonables". No ha concretat més. El seu contrincant polític, el PP, ja fa temps que defensa, de manera desacomplexada, que el govern espanyol ha de vetllar per la unitat de mercat. Des de l'àmbit autonòmic es denuncia que aquesta voluntat pot limitar l'autogovern de les comunitats. El debat ja va aparèixer a principis d'any, amb forta polèmica, quan el PSOE va fer la conferència autonòmica per a les eleccions del 22 de maig i va reclamar més coordinació institucional entre comunitats i govern de l'Estat.

Durant aproximadament una hora, Rubalcaba ha anat detallant el seu projecte. Ha posat l'accent en la necessitat de plantejar un "programa electoral finançable", de manera que els ciutadans sàpiguen, abans d'acudir a les urnes, com pagarà les propostes que fa. Per exemple, ha instat el partit a estudiar a fons el model de finançament de la sanitat pública espanyola per evitar retallades i el copagament. Rubalcaba vol anar a les urnes podent justificar d'on traurà els recursos. Avui ha tornat a insistir en la necessitat de posar impostos als grans patrimonis i a la banca i ha recordat al PP que proposar les mateixes receptes que José María Aznar va aplicar l'any 1996 és "no dir la veritat".

El candidat socialista, que s'ha definit com un "keynesià", ha tornat a defensar la reforma constitucional i ha afirmat que "l'excés de dèficit és el colesterol dolent a les venes de l'estat de benestar". De la legislatura que ara s'acaba, ha lamentat que no s'hagin pogut aprovar la llei d'igualtat de tracte i de la mort digna "per dies".

Rubalcaba ha acabat la intervenció evitant els triomfalismes i s'ha limitat a dir que, com a mínim, guanyarà en "treball, diàleg, esforç i il·lusió".

stats