Política 02/10/2011

Rubalcaba diu que hi ha "dubtes raonables" sobre les mesures antidèficit de Zapatero

El candidat socialista a la presidència del govern espanyol prova d'animar la militància socialista i els diu que ell no es "deixarà guanyar". Demana al partit que, de cara al 20-N, no llenci la tovallola

Joan Rusiñol
3 min

MadridEl candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha tancat avui la conferència política del PSOE a Madrid amb un discurs amb un marcat to socialdemòcrata que ha qüestionat obertament l'estratègia de Rodríguez Zapatero per fer front a la crisi i contenir el dèficit. Per això, ha clicat l'ullet als sectors més a l'esquerra del seu partit i ha admès que hi ha "dubtes raonables" sobre la política d'austeritat "És assenyat pensar-ho", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit, cal reflexionar sobre si "ens estem passant en les dosis d'estalvi". Ha matisat que no estava demanant que "s'abaixi la guàrdia o els braços" en la lluita contra el dèficit, però que cal "mesurar" els ritmes a l'hora d'ajustar el cinturó de l'economia per no "ofegar la creació de llocs de feina". El retret no s'ha acabat aquí perquè també ha dit que potser Zapatero es va "gastar més diners del compte" a finals de l'anterior legislatura i principis d'aquesta. El plenari socialista li ha agraït aquests comentaris amb una forta ovació. A primera fila l'escoltava el president del govern espanyol.

El candidat socialista també ha proposat un "gran acord" per a l'ocupació, que ha identificat com la principal "causa nacional". Ha reiterat que ell no és partidari del dèficit i que això requereix "bon gestió" i lluita contra el "gran frau fiscal". Sobre les retallades socials, ha dit que cal "deixar sense excuses" a la dreta si vol aplicar el copagament sanitari. És a dir, demostrar que hi ha recursos per finançar la sanitat pública si es vol.

Aixecar els ànims

Conscient del desànim socialista, Rubalcaba ha provat avui, a la clausura de la conferència política del PSOE, d'injectar moral i lluitar contra les enquestes adverses de cara al 20-N. En el seu discurs, Rubalcaba els ha instat a "donar la batalla". "Hi ha moltes enquestes, moltes opinions, algunes dites des d'aquí. Però al final els ciutadans decideixen i us diré una cosa: jo no em deixaré guanyar i vosaltres tampoc us heu de deixar guanyar!", ha exclamat. L'auditori ha respost a la crida amb un fort aplaudiment.

Per Rubalcaba, el principal aliat del PSOE és "el canvi" de paradigma mundial, en un món que –segons ha dit– coincideix amb els plantejament ideològics de l'esquerra. "No busqueu en mi resignació, ni nostàlgia, ni melancolia. No hem de llençar la tovallola", ha assegurat.

Apel·lació al vot útil

Rubalcaba ha reivindicat avui el paper que ha fet fins ara el PSOE per reclamar el vot de la majoria progressista espanyola. "Els demanarem un cop més el vot en una eleccions enormement transcendents, gairebé tant com la de 1977", ha dit dirigint-se a Felipe González, que assisteix a la primera fila de la clausura. "Són unes eleccions clau".

Ha assegurat que el PSOE és l'única garantia que l'esquerra governi a Espanya:"Quan els socialistes ens allunyem del govern, l'esquerra s'allunya del poder". Ha dit que les eleccions del 20-N són "una cruïlla" que "es juga a la política" i que cal "desconfiar" dels que treuen importància a la solució política als problemes actuals.

Ha assegurat que vol un programa electoral "d'idees, propostes i comptes" clars. Per això, ha reclamat una "confrontació democràtica" amb el PP, tot i que ha dit que és "difícil" amb un partit que només respon "depèn".

A la clausura de la conferència política hi ha assistit la ministra de defensa, Carme Chacón, i l'expresident del govern espanyol, Felipe González.

stats