Política 13/11/2018

Rafael Catalá nega que apartar Marchena del tribunal del Procés sigui cap "gest" als independentistes

L'exministre critica que la filtració del nom del nou president del CGPJ ha sigut "precipitada"

Acn
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, aquest dijous al Congrés. EFE

MadridL'exministre de Justícia Rafael Catalá nega que apartar Manuel Marchena de la presidència del tribunal que ha de jutjar el Procés sigui un "gest" als independentistes. Des dels passadissos del Congrés, l'exministre –que ha negociat la renovació del CGPJ amb l'actual ministra, Dolores Delgado– considera que és una "promoció" dins la carrera judicial i que es fa amb "tota la legitimitat". Marchena ha estat escollit candidat a presidir l'òrgan de govern dels jutges i, per tant, deixarà de presidir la sala penal del Suprem, el tribunal que ha de jutjar Junqueras i 17 acusats més, i tampoc redactarà la sentència. "Lectures personalitzades només volen deslegitimar la independència dels tribunals, i sempre hi estaré en desacord", ha dit Catalá.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En absolut, ningú aparta Marchena. Si surt així és per ser president del Consell General del Poder Judicial, i per primera vegada a la història ho serà un president d'una sala del Suprem", ha manifestat Catalá, que nega que amb la sortida de Marchena el govern espanyol busqui fer un gest als independentistes. En el cas del Procés, ara serà Andrés Martínez Arrieta –de caire més moderat que Marchena– qui presidirà el tribunal, i caldrà veure qui serà el ponent de la sentència. La sortida de Marchena, a més, obliga a situar un nou magistrat al tribunal, i tot apunta que serà Susana Polo, progressista.

Filtració "precipitada"

Catalá ha tocat el crostó al govern espanyol i ha qualificat de "precipitada" la "filtració" del candidat pactat entre el PP i el PSOE per presidir el CGPJ. La llei del poder judicial determina que el president ha de sortir escollit entre els 20 vocals que configuren l'òrgan de govern, però en aquest cas el primer nom que s'ha sabut és el del president. De fet, només s'ha donat a conèixer el nom de 8 vocals (juristes, escollits entre el Congrés i el Senat) i encara falta que es facin públics 12 noms més, proposats per les associacions.

"No l'hem filtrat nosaltres. Hauríem preferit que primer se sabessin els vocals", ha criticat Catalá, que tanmateix reconeix que és el nom que havien negociat. La filtració del nom ha generat malestar entre les associacions de magistrats i jutges.

stats