Política 24/10/2017

El govern espanyol avisa Puigdemont que convocar eleccions no seria suficient per aturar el 155

El titular de Justícia diu que la compareixença del president al Senat és un "bon pas cap al diàleg"

Ara
3 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá / EFE

BarcelonaEl govern espanyol ha llançat una advertència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Si vol que s'aturi l'aplicació de l'article 155, que suspèn l'autonomia catalana, no n'hi ha prou de convocar eleccions autonòmiques, sinó que cal anar més enllà. Ho ha dit primer el ministre de Justícia, Rafael Català, en assegurar que "convocant eleccions no s'arregla tot, calen altres coses", i una estona després, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En ple debat sobre el pas que ha de fer el president català –hi ha veus del seu partit, així com de la comissió pel diàleg, que advoquen per nous comicis per evitar la suspensió de l'autonomia–, Catalá avisa que, si vol aturar el 155, la convocatòria electoral ha d'anar acompanyada "explícitament" també d'un aclariment sobre si s'ha declarat o no la independència, s'han de complir les lleis, respectar les sentències i els tribunals... Si no, el 155 s'aplicarà igualment –Catalá ha dit que de forma "moderada", tal com han acordat PP, PSOE i Ciutadans–. Ho ha expressat en una entrevista a RNE.

Per la seva banda, De la Serna ha dit que la convocatòria electoral no seria suficient per complir amb el requeriment del govern espanyol, perquè això no significaria tornar a l'ordre constitucional. En una entrevista a TVE, De la Serna ha dit que encara que seria "un pas important, no implica que l'origen del 155 es torni a restaurar". I en la mateixa línia s'ha posicionat el vicesecretari de política sectorial del PP, Javier Maroto, que ha admès que Puigdemont hauria de "tombar la truita a tot el que ha fet i dit en els últims mesos" per aturar l'aplicació del 155. "Tant de bo ho faci, perquè hi és a temps", ha dit.

En una entrevista a RNE, Catalá també ha opinat sobre la possible compareixença de Puigdemont al Senat, que Rajoy condiciona per jugar amb el tempo. Segons el titular de Justícia, comparèixer al Senat "seria un bon pas de Puigdemont cap al diàleg" després de tant de temps "negant-s'hi". Ara bé, si Puigdemont aprofita per "ratificar les seves posicions" sobre la independència de Catalunya, el govern espanyol "seguirà endavant amb les mesures plantejades", ha dit Catalá. L'ARA va avançar ahir que en cas que el president vulgui finalment explicar-se a la cambra alta, hi anirà acompanyat dels alcaldes independentistes.

Alerta de "responsabilitats" als 72 diputats independentistes

No només Puigdemont ha rebut l'avís de Catalá. Encara que de manera molt subtil, Catalá ha alertat els 72 diputats independentistes, insinuant que també podrien enfrontar-se a mesures penals si voten a favor de la independència. "Emetre opinions no és delictiu, però aprovar o adoptar acords sí que té transcendència jurídica i pot portar responsabilitats", ha afirmat. Ha evitat respondre directament quines serien aquestes conseqüències, però ha volgut deixar clar que "hi ha maneres de salvaguardar la responsabilitat". "No votar o votar en contra. No és tan difícil separar-se d'aquesta bogeria", ha dit.

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, està preparant una querella per rebel·lió contra Puigdemont per si declara la independència. Sobre això, Catalá ha evitat concretar si l'entrada a presó del president català –tal com va insinuar ahir Maza– serà "immediata i directa". Ha dit, això sí, que seria una "violació flagrant de les lleis i la Constitució.

Segons el titular de Justícia, els actes de desobediència a les lleis estan impulsats per la CUP, als qui ha qualificat de "minoria radical", i els ha acusat de "contaminar" les accions del Govern.

Un 155 "moderat i gradual"

El titular de Justícia ha defensat que el disseny que han fet del 155 és "moderat i gradual" i que, tot i que s'han fixat tres àrees prioritàries (economia, seguretat i mitjans de comunicació) no totes les mesures s'aplicaran des del primer dia. "Les mesures es poden adoptar en el període que hem fixat de sis mesos i no necessàriament han d'estar totes vigents des del primer dia; serà en funció de les necessitats", ha apuntat. Catalá reconeix que l'aplicació de l'article és "complexa i sense precedents".

Preguntat per si algun conseller o membre del Govern pot no acatar el cessament, Catalá apunta que "des del punt de vista formal" no poden. En el cas de Puigdemont, afirma que es podrà mantenir de diputat al Parlament.

Sobre els Mossos, apunta que és "inimaginable" que un servidor públic no compleixi la llei, malgrat que hi pugui haver cessaments a la cúpula del cos. "És igual qui sigui el cap, si en venen de nous, els Mossos hauran d'actuar segons la Constitució i la llei i seguir treballant", ha manifestat.

stats