Política 17/05/2015

Rajoy veu les majories absolutes del PP com un "pacte de veritat i de sensatesa"

Alerta contra possibles acords per desbancar els populars

Efe
2 min
Rajoy ha defensat les diputacions en un míting de campanya des de Burgos. EFE

BurgosEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat aquest diumenge les majories absolutes del PP com el "pacte de veritat" i el "pacte de la sensatesa" que es fa amb els ciutadans, davant els pactes o acords entre diversos partits polítics. Ho ha fet des de Castella i Lleó, on els populars porten governant vint anys, vint d'ells amb majoria absoluta, i que ha posat d'exemple d'aquest "pacte d'èxit" i de "sentit comú" entre els ciutadans i el PP. "Això sí que és un pacte polític i no algunes de les coses que se'ns anuncien ara", ha afegit Rajoy, que també ha advertit que el PP encara "no ha tocat sostre" en aquesta regió, que per cert és l'única en la qual el CIS pronostica que el PP aconseguirà majoria absoluta el proper 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest últim cap de setmana de campanya, al míting del PP a Burgos, el cap del govern espanyol s'ha centrat sobretot en la política castellanolleonesa, però no s'ha oblidat de fer un repàs a la situació econòmica espanyola i insistir que el "major risc" de la recuperació és tornar a les receptes socialistes. I tampoc ha omès el seu atac a les noves formacions polítiques, en advertir que "sobren adanes" i reiterar que en aquestes eleccions "es trien governants i no tertulians, ni estrelles de la televisió ni productes de màrqueting".

Rajoy cita per primer cop Aznar en campanya

Ha estat en aquest míting de Burgos la primera ocasió en què Mariano Rajoy ha citat l'expresident del Govern José María Aznar. Ho ha fet en recordar a tots els dirigents del PP que han presidit Castella i Lleó, als que ha considerat una "pedrera de talent", així com "gent seriosa i formal" que "es pren les coses com cal prendre-se quan estan a joc interessos dels ciutadans".

També ha estat aquest el primer míting en què Rajoy ha fet una fèrria defensa de les diputacions i ha considerat una "demagògia" i un "error" la proposta d'altres partits de suprimir-les. Ha defensat les diputacions provincials com a institucions que garanteixen els serveis públics en les petites poblacions i ha promès que mentre ell sigui cap de l'Executiu aquests organismes no desapareixeran.

Castella i Lleó reclama una reforma del sistema de finançament autonòmic

En aquest míting, Juan Vicente Herrera ha tornat a reclamar a Rajoy la reforma del sistema de finançament autonòmic, que segons ha explicat necessita Castella i Lleó per accedir almenys a 500 milions d'euros per prestar els serveis públics. Herrera ha garantit que si segueix al govern autonòmic mantindrà la seva demanda per cobrir el "decalatge" existent entre el finançament que rep aquesta regió de l'Estat i el cost de prestar els serveis públics autonòmics. "Serem exigents", ha avisat davant Rajoy.

stats