POLÍTICA
Política 17/04/2012

Rajoy adverteix que l'Argentina està posant en risc les inversions estrangeres a tot Sud-amèrica

Expressa el seu "profund malestar" per una expropiació que "perjudica Espanya" però especialment la "reputació internacional de l'Argentina" i crea un "greu precedent"

Ara
2 min

Puerto Vallarta (Mèxic)El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimarts que el govern d'Argentina està posant en risc la seguretat de les inversions estrangeres a tot Sud-amèrica en expropiar la petrolera YPF. Rajoy, que participa en el Fòrum Econòmic Mundial, buscava guanyar-se el favor de Sud-amèrica per aïllar en la seva decisió a Argentina, a qui ha acusat de crear un "greu precedent". I ho ha aconseguit, a jutjar pel llarg aplaudiment que ha rebut en ha destacar l'"esforç encomiable dels governs Sud-americans per fer de la regió un destí atractiu i segur per a la inversió i el comerç internacional", cosa que, a criteri seu, l'actuació d'Argentina -que ha titllat de decisió "puntual"- posa en risc, i és "summament injust".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol ha advertit que l'expropiació de la petrolera "perjudica a Espanya" però especialment a la "reputació internacional d'Argentina". Per això ha considerat que la nacionalització d'YPF "sense cap justificació ni raó econòmica" esdevé un "greu precedent per al conjunt de les relacions comercials en una economia cada cop més globalitzada".

Regió d'oportunitats

El president espanyol ha definit Sud-amèrica Llatina com "una gran regió d'oportunitats" que "s'ha beneficiat i pot beneficiar-se en gran mesura de la presència d'empreses europees i espanyoles", que "veuen en països llatinoamericans un destí permanent per a la seva activitat i inversions, i el que volen és quedar-se" i "contribuir creació de feina i prosperitat". Una afirmació que ha estat rebuda com una clara advertència al govern argentí de Cristina Fernández de Kirchner, a qui ha acusat de generar inseguretat jurídica i espantar les inversions a una regió que "injustament" pot ser percebuda com a inestable.

Per això ha reivindicat la necessitat d'un "marc jurídic i econòmic comprensible i sobretot estable", perquè d'això en depenen les inversions. I encara ha afegit, també en clara referència a Argentina, que la seva "taxa de creixement lligada a l'entrada de capitals estrangers ha permès importants projectes i inversions i ha promogut la transferència tecnològica i el coneixement". Per tot plegat, s'ha compromès a "treballar amb intensitat i perseverança per defensar els legítims interessos" de Repsol.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats