Política 23/06/2015

Rajoy: "Ser anticatalà és dividir la gent i sembrar zitzània"

El president del govern espanyol pregunta a CDC al Senat si Unió és també anticatalana i si "els bons catalans són la CUP" perquè "37 anys després han aconseguit liquidar la coalició"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la sessió de control al Senat. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha carregat durament aquest dimarts durant la sessió de control al Senat contra el rumb de Convergència després de la fi de la coalició amb Unió. Arran d'una pregunta del cap de llista de CDC a la cambra alta i fins ara portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, sobre el "rebuig generalitzat a Catalunya de les polítiques anticatalanes" del govern espanyol, Rajoy ha respost que "ser anticatalà és dividir la gent, sembrar zitzània i obligar la gent a escollir entre ser espanyol, català o europeu". "Estant trencant-ho tot –ha afegit el president espanyol–. Trenta-set anys després han aconseguit liquidar la coalició amb UDC". En aquest sentit, s'ha preguntat si el partit liderat per Josep Antoni Duran i Lleida és també anticatalà i si "els bons catalans són la CUP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cleries ha volgut deixar clar al final de la seva intervenció que parlava en nom de Convergència. "Des de CDC ens sentim més forts que mai en la defensa de la llibertat i la justícia social per a Catalunya", ha dit. Tal com ha anunciat ell mateix aquest dimarts, CiU mantindrà el grup al Senat però crearà dos subgrups, amb portaveus respectius, i es dividiran el temps en qüestions en què no estiguin d'acord.

"Agraeixo que digui que parla simplement en nom de CDC", li ha respost Rajoy, que ha acusat el partit de tenir el "mal costum d'enviar sempre la culpa als altres". El president espanyol ha acusat de nou el govern espanyol de voler "liquidar la llei i saltar-se la Constitució" i ha promès que defensarà la "sobirania nacional" perquè "hi creu". "Això no és ser anticatalà, sinó defensar les lleis, la Constitució, l'Estatut i els interessos del conjunt dels ciutadans", ha afegit.

Cleries ha acusat el govern del PP d'haver actuat de forma constant amb "polítiques antisocials i anticatalanes". "Se'ns qualifica d'energúmens i portadors d'odi, però com hem de qualificar els que ataquen la dignitat de Catalunya amb lleis, decrets, recursos i querelles contra el president?", ha replicat el senador.

Rajoy ha assegurat que "el govern [espanyol] ha complert amb Catalunya en una situació d'extrema dificultat" i que quan van arribar a la Moncloa la Generalitat es finançava amb bons patriòtics al 7,75% i ara paga un interès al 0% per finançar-se a través del Tresor espanyol.

stats