POLÍTICA
Política 31/10/2013

Rajoy vol explorar les possibilitats d'"acord" amb Catalunya, però exclou la consulta

La vicepresidenta del govern espanyol admet que l'aposta pel "diàleg i l'entesa" que defensa Duran i Lleida facilita una comunicació "fluida" amb el portaveu de CiU a Madrid

M. Colomer
2 min

Barcelona"El diàleg i l'entesa és un procés, i al final d'aquest procés hi pot haver acord". Aquesta és la posició que ha defensat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la reunió del consell de ministres. Ara bé, immediatament a continuació ha reiterat que qualsevol eventual acord i entesa entre la Generalitat i l'Estat exclou cap possibilitat de consulta. "Els nostres paràmetres són la Constitució i el compliment de les lleis", ha argumentat Sáenz de Santamaría, que ha deixat clar que "aquesta consulta no compleix ni la Constitució ni les lleis".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que transcendís que el PP ha distribuït un argumentari que revela la intenció de donar joc al líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, per "enfonsar" el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta espanyola ha admès aquest dijous, obviant Mas, que la comunicació amb Duran és "fluida". "[Duran] ha advocat per la via del diàleg i l'entesa que compartim", ha subratllat Sáenz de Santamaría.

La lleialtat de Madrid

Sáenz de Santamaría considera que el govern espanyol "ha donat en reiterats moments mostres de lleialtat institucional" amb la Generalitat, i ha argumentat que la "via de la lleialtat, la moderació i el diàleg és bona per resoldre problemes". Però de quina mena d'acord estem parlant? "El diàleg i l'enteniment és un procés, al final d'aquest procés hi pot haver acord. Em semblaria una via poc idònia per tancar acords proposar-los quan comença a caminar el diàleg", ha etzibat Santamaría.

Aixó sí, ha assegurat que les reunions de membres de l'executiu espanyol amb el Govern són constants, però en un marc de discreció. "S'està treballant i dialogant. Hi estem disposats i tenim aquesta voluntat", ha afegit, sempre deixant clar, això sí, que "el govern no pot fer res que no li permeti la Constitució i les lleis, que són meridianament clares amb l'assumpte de la consulta".

stats