Política 13/03/2016

Rajoy fa una crida al PP a "mantenir la unitat" per tornar a ser president

El líder popular avisa el PSOE que la "incertesa política perjudica la recuperació"

Ara
2 min
Rajoy amb el president gallec, Alberto Nuñez Feijóo

BarcelonaEl president del govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, ha enviat aquest diumenge un missatge al seu partit perquè "mantingui la unitat" interna en les setmanes de negociacions per intentar vertebrar una majoria al Congrés. Durant els últims dies han començat a aparèixer algunes veus populars, com l'expresident de Múrcia Alberto Garre, demanant que Rajoy faci un pas enrere.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la clausura del congrés dels populars de Pontevedra, la seva ciutat, Rajoy ha reivindicat la "independència" del seu partit –"el més gran d'Espanya", ha recordat– per prendre les pròpies decisions. En el període que s'ha obert després de la investidura fallida del socialista Pedro Sánchez, i a mesura que s'acosti el termini per convocar de manera automàtica noves eleccions, és previsible que creixin les pressions polítiques i mediàtiques perquè es trobi un desllorigador que eviti nous comicis el 26 de juny.

Rajoy, que ha estat rebut amb un gran cartell de "benvingut a la teva ciutat, benvingut a casa teva", després que l'Ajuntament de Pontevedra el declarés 'persona non grata'– ha defensat els passos que ha anat fent des del 20-D. De manera especial, ha reiterat que va fer bé no sotmetent-se a la investidura perquè sabia que no tenia els suports necessaris per ser elegit president per la cambra. Segons ha dit, el PP no va "enganyar" ningú, començant pel rei Felip VI. Creu, en canvi, que el PSOE ha fet perdre el temps als espanyols per "interessos partidistes".

El PSOE ha de triar: o la gran coalició o l'independentisme

Tot i els atacs al líder socialista –ha alertat del "sectarisme" socialista– el president en funcions ha insistit en la necessitat d'una gran coalició –un 'tripartit d'ordre' que pugui incloure Ciutadans– perquè "la incertesa política perjudica la recuperació" econòmica. Per avalar aquesta tesi, diu que els socialistes i els populars estan d'acord en les qüestions essencials, com "la unitat d'Espanya". De fet, Rajoy alerta el PSOE que, si es continua negant a pactar amb ells, l'única alternativa que té és governar, entre d'altres, amb els independentistes catalans.

Ara bé, també ha deixat clar que ell va guanyar les eleccions del 20-D i que, per tant, no pensa investir Sánchez com a president, entre altres coses, perquè els socialistes volen "derogar" les lleis que ell ha posat en marxa aquesta legislatura.

stats