Política 06/10/2016

Rajoy, al PSOE: "No posaré cap condició per negociar"

No farà el primer pas: ja espera la trucada de Javier Fernández per abordar la investidura perquè "anar a eleccions seria un disbarat"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la declaració institucional sobre Catalunya i el 9-N / EFE

MadridMariano Rajoy trenca el seu silenci d'ençà del cop a Pedro Sánchez. I ho fa per deixar clar que no busca una altra cita a les urnes i que no posarà condicions per negociar l'abstenció dels socialistes. Durant la inauguració d'un congrés jurídic a Torremolinos (Màlaga), ha tornat a considerar un "disbarat" la celebració d'unes terceres eleccions i ha estès la mà a la nova gestora socialista per pactar la seva investidura. "No posaré condicions per negociar", ha assenyalat fins a tres vegades perquè ningú dubtés dels plans del PP. Això sí, no té intenció de fer el primer pas. Diu que ja espera la trucada del nou president de la gestora del PSOE, el 'baró' asturià Javier Fernández, per abordar la investidura. És a dir, no té intenció de fer cap gest fins que els socialistes es decideixin en un pròxim comitè federal, que podria celebrar-se el dissabte 16.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo, és clar, no hi posaré cap condició. He llegit molt i veig que s'especula molt, però jo parlaré amb el senyor Fernández quan ell ho desitgi i l'únic que li diré és que es necessita un govern a Espanya ràpidament", ha aclarit després de dies d'especulacions sobre si posaria condicions a l'abstenció socialista. Sense anar gaire lluny, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, assegurava ahir que no els serveix una "abstenció estratègica" i que els socialistes s'han de comprometre a aprovar, almenys, els pressupostos per donar estabilitat al govern de Mariano Rajoy. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va voler intercedir entre els dos grans partits i va assegurar que el president espanyol no posaria condicions per la investidura.

"Tenim temps, no gaire, però en tenim"

El líder popular ha insistit que la seva preferència seria un "govern de coalició" amb els socialistes perquè "donaria estabilitat, seguretat i certesa". Però tot seguit s'ha afanyat a rebaixar el llistó: "Si no és possible això, estem disposats a considerar qualsevol possibilitat, perquè la prioritat és formar govern", ha afirmat. Nega també que els comptes siguin la clau de volta perquè, com també ha assenyalat, "per aprovar els pressupostos amb una abstenció n'hi hauria prou". "Es necessiten més vots a favor que en contra", ha afegit. Insta així Javier Fernández a posar-se en contacte amb ell "amb la màxima celeritat" per tenir un diàleg amb "absoluta franquesa". I és que queden només tres setmanes perquè acabi el termini per formar govern el 31 d'octubre. "Tenim temps, no gaire, però en tenim", ha conclòs.

Podem no se'n fia i creu que vol "segrestar" el PSOE

Podem no es fia en cap cas que Mariano Rajoy no vulgui posar condicions al PSOE. El portaveu del partit al Congrés, Íñigo Errejón, ha restat credibilitat a l'anunci del president del govern espanyol en funcions i creu que hi ha sectors del PP que pretenen "humiliar" i convertir el PSOE en "hostatge". "No sé a qui he de fer cas, si a Rajoy o a altres portaveus del PP que han dit que el PSOE, més o menys, havia de passar per sota del futbolí. El PP s'ha d'aclarir", ha reclamat durant una concentració de protesta de treballadors del sector del telemàrqueting a Madrid.

stats