Política 05/05/2018

Rajoy avisa el País Valencià que no ha de seguir "l'exemple" de "divisió" i "enfrontament" de Catalunya

El president espanyol carrega contra la llei de plurilingüisme educatiu

Acn
2 min
Mariano Rajoy aquest dissabte a Alacant

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dissabte que el País Valencià no ha de "seguir l'exemple de divisió, enfrontament i invenció de problemes que està causant tantes dificultats a tants catalans". Per a Rajoy, això és "l'últim que necessiten" els valencians. El president espanyol ho ha dit en un acte del PP a Alacant, on tant ell com la presidenta popular valenciana, Isabel Bonig, han carregat contra la llei de plurilingüisme educatiu aprovada el passat mes de febrer. Rajoy hi veu "dubtes molt fundats d'inconstitucionalitat", mentre que Bonig s'ha compromès a defensar "el dret dels pares a elegir la llengua en què volen educar els seus fills" i ha demanat la dimissió del president valencià, Ximo Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern espanyol estarà sempre amb la llei, i el PP estarà defensant la llibertat dels pares d'elegir centre i llengua vehicular per educar els seus fills", ha assegurat Rajoy, que ha dit que volen "dialogar abans de recórrer" la norma, i per això ha instat a crear una comissió bilateral.

En tot cas, Rajoy ha remarcat que no acceptaran "ni imposicions ni discriminacions, perquè el castellà i el valencià són llengües cooficials" al País Valencià i "com a tals han de ser protegides pels poders públics sense generar discriminacions lingüístiques de cap classe".

Per la seva banda, Bonig ha acusat la Generalitat Valenciana de voler "imposar" i fer "xantatge" amb el model educatiu per "canviar una societat plural i lliure". En aquest sentit, ha recordat sentències que "reconeixen que la llibertat de les famílies està per damunt de la discrecionalitat de la Generalitat", i ha exigit la dimissió de Puig.

Bonig ha afegit que el País Valencià "no transitarà el camí de catalanització que va començar fa 30 anys a Catalunya". "En aquesta terra, la cooficialitat lingüística entre valencià i castellà mai ens ha acomplexat –ha afegit–. Els complexos han estat sempre en tots aquells que prefereixen ser catalans de segona a valencians de primera".

La presidenta del PP valencià també ha promès que, si tornen a governar el 2019, eliminarà "el requisit lingüístic per ingressar a la funció pública" i farà que el valencià "només sigui obligatori" en els llocs on calgui el seu coneixement. "En la resta serà un mèrit", ha reblat.

stats