Política 27/10/2016

Rajoy i Rivera busquen l'acostament amb el PSOE i erigeixen Iglesias de líder de l'oposició

Els socialistes fracassen a l'hora de mostrar-se com a referents del rebuig al govern del PP

Maiol Roger / Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer Fornells
4 min

MADRIDLa intervenció del PSOE en la segona jornada del debat d'investidura de Mariano Rajoy era la més esperada: els socialistes volen liderar l'oposició i facilitar, a la vegada, la reelecció del president espanyol. Ho volen fer evident rebutjant Rajoy aquesta tarda en bloc en la primera votació i abstenint-se dissabte en la segona, una decisió que ha trinxat el partit. El repte de conjugar ambdós discursos era d'Antonio Hernando, fins ara fervent defensor del "no és no". La seva intervenció, però, ha evidenciat la divisió al PSOE -Pedro Sánchez i els seus afins pràcticament no han aplaudit- i les de la resta de grups del matí han mostrat l'acostament dels socialistes a PP i Ciutadans i l'alçament de Podem al lideratge de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hernando ha defensat l'abstenció com un remei per "acabar amb el bloqueig" i perquè Espanya "necessita" els socialistes. El portaveu del PSOE ha valorat la mà estesa de Rajoy, però li ha recordat que l'abstenció socialista és "per a la investidura, però no per a la legislatura". "S'ho haurà de guanyar setmana a setmana, votació rere votació", li ha advertit Hernando, que ha afegit que "serà difícil" que el PSOE aprovi els pressupostos.

Rajoy al debat d'investidura

El to dels retrets ha estat molt lluny del debat brusc que van mantenir el PSOE de Sánchez i el PP a l'agost. Hernando ha centrat les seves crítiques en Podem: els socialistes no volen que el partit lila lideri l'oposició i volen defensar que si han hagut d'abstenir-se per fer president Rajoy és perquè Pablo Iglesias no va votar Sánchez després del 20-D. "Impedeixen que avui hi hagi un president d'esquerres. No serà fàcil d'oblidar ni s'esborrarà, i ho recordaran milions de ciutadans durant moltíssims anys", ha assegurat Hernando.

En el debat, Rajoy no l'ha ajudat. El president en funcions ha aprofitat les crítiques d'Hernando a Podem per destacar les seves coincidències amb el PP. "Deixi de banda els esforços per ser diferent de l'adversari". Rajoy s'ha esforçat a assenyalar les diferents reformes en les quals populars i socialistes s'han trobat, i ha insistit en la necessitat del "gran pacte a tres" per a la governabilitat d'Espanya. Fins i tot en els retrets ha aprofitat per subratllar la proximitat amb el PSOE. Recordant que Pedro Sánchez demanava a Rajoy un pacte amb el PDECat, el president en funcions ha conclòs: "Els meus afins són vostès, no els independentistes".

La rèplica de Rajoy ha estat ideal per a Pablo Iglesias, que ha intervingut després d'Hernando i ha abanderat l'oposició. Ho ha fet tornant a la duresa en el to i denunciant el pacte PP-PSOE-Ciutadans, que anomena "la triple aliança". "El que es demostra avui aquí és que vostès estan més a prop del PP que de nosaltres", li ha etzibat el líder del partit lila a Hernando, amb una advertència: "Quan es contribueix a fer president algú és molt difícil ser oposició". El líder del PP ha demostrat que la polarització amb Podem -que beneficia els dos partits i perjudica el PSOE- serà una de les tòniques de la legislatura.

Rajoy i Iglesias

Iglesias i Rajoy han protagonitzat un debat ple de retrets, alguns amb cruesa, d'altres amb sarcasme. Especialment intens ha estat el xoc amb la corrupció: "Hi ha més delinqüents potencials a la cambra que no a fora", li ha dit, per replicar a les protestes del grup del govern perquè Podem participarà en la manifestació que rodejarà el Congrés. "És molt fàcil fer servir la desqualificació gruixuda", li ha respost Rajoy, que ha lamentat que Iglesias "faci un debat a Twitter" i no en profunditat. Un comentari amb sorna de Rajoy -"no em moc bé al Twitter" ha donat peu al dard d'Iglesias sobre el cas Bárcenas: "No controla el Twitter, però amb els SMS s'hi entén de meravella", ha dit, i ha recordat el missatge "Luis, sé fuerte", que el president va enviar al tresorer del PP. Rajoy ha admès l'error amb ironia: "A Twitter vaig millorant, i amb els SMS també".

Rajoy ha recuperat la placidesa amb Albert Rivera. El líder de Ciutadans s'ha posat al costat del PP per destacar les coincidències amb el PSOE i carregar contra Podem. Les referències a Rajoy han estat tan escasses que el president en funcions ha aprofitat el torn de rèplica per defensar la seva política econòmica. Rivera ha preferit criticar Podem acusant-los de ser "els populistes" i els que estan darrere d'una "pancarta" mentre que Ciutadans treballa pel bé d'Espanya. Als socialistes els ha recordat que de les 150 mesures que han pactat amb el PP n'hi ha 100 que el PSOE va acordar amb Ciutadans després del 20-D. Per això Rivera ha demanat als socialistes que busquin "el que els uneix".

Sense novetats per a Catalunya

Catalunya ha estat present en els discursos dels quatre partits espanyols, que no han aportat cap novetat per al procés. L'aliança entre PP, Ciutadans i PSOE i la distància amb Podem s'ha evidenciat altra vegada en el capítol català. El socialista Hernando ha retret a Rajoy "l'immobilisme" i li ha recordat la proposta del PSOE: una reforma federal de la Constitució. Lluny de citar la possibilitat d'una Espanya federal, Hernando ha dit que el text constitucional hauria de parlar d'una nació "amb diferents sentiments de pertinença".

Iglesias ha defensat la "plurinacionalitat" de l'Estat i ha fet servir el vot discordant del PSC per evidenciar que a Catalunya hi ha una realitat diferent. El gruix del discurs sobre Catalunya l'ha deixat al representant d'En Comú Podem, Xavier Domènech: "Serem un mur de contenció i una alternativa que reconeix Catalunya", ha promès. Rivera s'ha alineat un cop més amb Rajoy, també en la solució al procés: una reforma del model de finançament.

El debat acabarà aquest vespre amb la primera votació. Rajoy no se'n sortirà avui, però serà dissabte quan l'abstenció del PSOE el farà president. El seu repte serà garantir-se la governabilitat, i els plans del president espanyol passen perquè segueixi la tònica del debat d'avui: una ferma aliança amb Ciutadans, acords amb un PSOE resignat i Podem fent bandera de l'oposició.

stats