Política 28/01/2016

Rajoy reclama a Sánchez que decideixi amb qui "s'associa" perquè el PSOE té la "clau" de la Moncloa

"El primer, el segon i el quart tenen l'obligació d'entendre's en benefici d'Espanya", diu defensant una gran coalició

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, el passat dilluns / EFE

MadridMariano Rajoy té ganes de parlar. Des que divendres passat va declinar l'oferta del rei, que no han cessat les intervencions gairebé diàries. El zenit va ser ahir, dimecres: va permetre una entrevista de més d'una hora de durada a Telecinco, el mateix canal que havia airejat els moviments de l'expresident socialista Felipe González perquè Pedro Sánchez permeti un govern del PP i C's, amb el PSOE a l'oposició però abstenint-se en la investidura d'un candidat popular. El que no queda clar és que aquest candidat sigui, justament, Mariano Rajoy. Cada cop més veus demanen el seu cap. Albert Rivera fa tres dies que ho insinua, i assegura que el president d'un partit que ha conviscut amb la corrupció i li ha tremolat el dit durant massa temps no pot liderar la "segona transició espanyola".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP s'ha aferrat aquest dijous a l'entrevista de González a 'El País', així com també a una nova caiguda de l'atur. "És la millor EPA de la història", ha dit, per defensar de nou el seu projecte per a Espanya: una gran coalició de PP, C's i PSOE. Durant la visita d'un centre de formació professional a Madrid, Rajoy ha reclamat més celeritat a Pedro Sánchez, perquè ara mateix és qui té la "clau" de la governabilitat. "Vivim ara una etapa complexa, difícil, de negociacions o no negociacions. Això els polítics ho hauríem d'anar tancant de pressa. I qui té la clau ara mateix ha d'escollir ja amb qui vol associar-se", ha assenyalat.

Rajoy busca costi el que costi que dimarts vinent el rei proposi Pedro Sánchez per al debat d'investidura després que ell decidís declinar divendres. És la particular forma de pressió del PP perquè els socialistes decideixin si accepten l'oferta de Podem de formar un "govern del canvi" també amb IU i que deixi tant C's com els populars al banc de l'oposició.

"Nosaltres hem fet una oferta per a l'estabilitat, la moderació, la sensatesa i el sentit comú. Una oferta respectant la voluntat dels ciutadans, que van escollir a qui van voler. I el primer (PP), el segon (PSOE) i el quart (C'S) tenen l'obligació d'entendre's en benefici d'Espanya, perquè la societat continua treballant i estant com sempre a l'altura de les circumstàncies", ha afegit Rajoy.

stats