Política 07/09/2016

Rajoy evita parlar de Soria mentre que el PP aplaudeix la seva renúncia

"Rectificar és de savis", diu el vicesecretari sectorial dels populars, Javier Maroto

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dimecres a l'hotel Palace de Madrid. EFE

MadridNi una paraula sobre l'exministre d'Indústria, José Manuel Soria. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha participat aquest dimarts en un esmorzar informatiu al Palace de Madrid. Ni a l'entrada a l'hotel, ni durant la seva intervenció per presentar el candidat a lehendakari del PP, Alfonso Alonso, ni en la sortida de l'esmorzar el líder del PP ha volgut parlar de la renúncia de Soria a ser director executiu del Banc Mundial en representació d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa només tres dies, Rajoy sortia en defensa del ministre mentre creixia el malestar a les files populars i pesos pesants del PP, com la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, i el de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, asseguraven que era una nomenament poc encertat. "Rectificar és de savis", s'ha limitat a dir el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto. Ha estat l'únic dins del partit que avui ha reaccionat a la decisió de Soria durant l'esmorzar informatiu. La ministra d'Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina, ha elogiat la "lleialtat" que creu que Soria ha demostrat en renunciar al càrrec.

Rajoy ha demanat el vot per a Alonso com a "contrapès" als que "volen convocar consultes il·legals de separació d'Espanya i d'Europa", així com als que "prefereixen mirar cap a una altra banda o "els que aposten per impulsar "mesures populistes que han fracassat a tot el món". Durant la presentació d'Alonso durant l'esmorzar informatiu, el president espanyol en funcions ha celebrat que el candidat d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, finalment no es pugui presentar a les llistes. Per a Rajoy, un vot per al PP és un vot en contra dels que "han volgut presentar un candidat que després de la seva carrera com a terrorista busca fer carrera política".

Alonso: 'Artur Mas era un nacionalista moderat'

El PP basc veu que l'única manera de no treure uns resultats minsos a Euskadi és fer-ho a costa del PNB. Però alhora els nacionalistes bascos són l'última carta que li queda a Rajoy per intentar ser president sense el suport del PSOE. Alonso ha jugat a l'equidistància. Ha estès la mà a l'actual lehendakari, Íñigo Urkullu, per construir un projecte junts lluny de Podem i Bildu si necessita pactar. Però alhora ha volgut erigir el PP com l'única recepta per controlar que els nacionalistes no es "radicalitzin".

"Els nacionalistes solen ser moderats abans de veure en risc la seva cadira. Artur Mas era una nacionalista moderat, així com Juan José Ibarretxe. Però de cop els va passar que es van radicalitzar 'una mica'", ha assenyalat amb ironia. "El nacionalisme d'Urkullu està en la fase moderada però si s'emborratxa de poder pot anar a una fase no moderada. Ha d'haver-hi un contrapès i no se li pot donar tot el poder", ha conclòs.

PSOE, Podem i C's s'uneixen per demanar la compareixença de Rajoy

En ple intent de Pedro Sánchez per intentar bastir una alternativa -tot i assegurar que de moment no es postula-, el PSOE ha aconseguit que Podem i Ciutadans es posin d'acord en una cosa: demanar al ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, que comparegui al Congrés per donar explicacions sobre el nomenament de Soria. Va ser ell qui tenia l'última paraula per postular-lo en el càrrec i ara tant la Moncloa com el PP busquen també carregar-li el mort per deslliurar Rajoy.

No hi ha cap ple previst fins després del 25-S, però si es reuneix l'aval de la majoria absoluta de la cambra és possible demanar la convocatòria d'un ple extraordinari de cara la setmana que ve. La junta de portaveus es reunirà demà dijous per decidir sobre aquest tema. De Guindos ja ha dit que té intenció de parlar.

stats