Política 30/06/2017

Rajoy adverteix els ajuntaments sobiranistes que han de complir la llei

El govern espanyol portarà als tribunals els consistoris que aprovin cedir locals per al referèndum

Efe
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres en roda de premsa a Varsòvia (Polònia)

Varsòvia / BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest divendres els ajuntaments catalans partidaris de facilitar el referèndum que han de complir la llei. "Els funcionaris han de complir la llei, els dirigents polítics hem de complir la llei i tothom ha de complir la llei", ha recalcat en roda de premsa des de Varsòvia (Polònia). Rajoy ha assegurat que el govern espanyol "no abdicarà de les seves obligacions de cap de les maneres", i ha afegit: "M'agradaria que alguns ho tinguessin en compte perquè no van enlloc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest mateix divendres l'expresident espanyol José María Aznar ha recordat a Rajoy el seu "deure" de mantenir la legalitat davant el "desafiament" independentista, aplicant "amb normalitat" la Constitució i la llei. Aznar també ha recomanat a Rajoy que faci política a Catalunya per construir una alternativa "àmplia" a l'independentisme, perquè considera que s'ha de treballar "democràticament i seriosament" perquè els independentistes no continuïn governant.

La delegació del govern espanyol, a punt per actuar

De moment, segons ha informat l'agència Efe, la delegació del govern espanyol a Catalunya ja ha donat instruccions a les seves unitats de vigilància per portar als tribunals tots els ajuntaments que promulguin decrets o aprovin en els seus plens l'aplicació del manifest que aquest dissabte presentaran les entitats municipals independentistes i que preveu cedir locals per al referèndum de l'1 d'octubre.

En el text del manifest, els alcaldes que el signaran expressen la seva "predisposició i compromís a col·laborar amb totes aquelles actuacions que des del Govern se'ns requereixi [sic] i, per això, en el moment en què es faci la convocatòria [de l'1-O], posarem a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les jornades electorals als nostres municipis".

Així les coses, les fonts consultades han confirmat que si aquestes intencions dels regidors independentistes passen de la "propaganda" a actes concrets, com la promulgació d'un decret o qualsevol aprovació en el ple, la delegació del govern espanyol portarà cada cas als tribunals via demandes judicials o obrint procediments contenciosos administratius.

stats