06/07/2015

Rajoy afirma davant d’Aznar que el sobiranisme recula

2 min
Mariano Rajoy i José María Aznar van coincidir ahir per primer cop després de les crítiques de l’expresident espanyol.

MadridEls sectors del PP crítics amb Mariano Rajoy li retreuen els incompliments, com haver apujat els impostos, i una suposada inacció en debats de fons, com el del procés sobiranista. Ahir, davant l’expresident José María Aznar, Rajoy va reivindicar la seva política durant aquests quatre anys i es va felicitar perquè “cada vegada més catalans estan apostant per la concòrdia i la unió enfront de l’obstinació i la propaganda independentista”. Fent referència implícita a l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), treia pit de l’estratègia aplicada -que sovint qualifica de proporcional- i afegia que no abaixarà la guàrdia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol va clausurar el campus d’estiu que cada any organitza la fundació FAES, el think tank que muscula les tesis més neoliberals i espanyolistes de la formació. Conscient d’aquest auditori, va desgranar les “amenaces” que, a parer seu, poden frustrar un llarg i pròsper període de creixement econòmic d’Espanya. Entre aquests suposats riscos hi va situar el sobiranisme, aquells que “volen trencar els llaços de solidaritat i aixecar murs entre compatriotes”. Va prometre als que l’escoltaven que no permetrà que l’independentisme català se’n surti i, en ple debat sobre les llistes que es presentaran al 27-S, va tornar a alertar que els comicis no es poden entendre en clau plebiscitària ni ser “instrumentalitzats per deliris personals”.

El PSOE, “titella dels radicals”

En la llista d’obstacles que, segons ell ha d’afrontar la recuperació de l’economia espanyola, hi ha la nova esquerra alternativa. Inaugurada una llarga precampanya per a les generals -ahir Rajoy no va descartar que les convoqui per al desembre-, va carregar contra els socialistes pels pactes de govern locals i autonòmics amb Podem. El PSOE de Pedro Sánchez, diu, s’ha convertit en “un titella dels radicals” i en un “portamaletes dels separatistes i dels populistes”. Per al cap de l’executiu espanyol i líder dels conservadors, s’ha posat en marxa “un nou cordó sectari” contra ells -dirigents populars recorden amb insistència el Pacte del Tinell- i està convençut que aquestes aliances progressistes es repetiran a finals d’any si Sánchez i Pablo Iglesias sumen.

El líder del PP està decidit a aprofitar ara la crisi de Grècia per reforçar la idea que Espanya està en una cruïlla i només pot triar o el centredreta o els que “prometen el cel a la terra i acaben empedrant el camí cap a la pobresa”, en al·lusió a Podem. En aquest plantejament frontista, afirma tenir “més il·lusió per seguir” i va presumir, davant d’Aznar, de tenir el partit unit. Ahir l’expresident va evitar les crítiques i va desitjar-li èxits. L’any que ve, li va recordar, farà 20 anys que va arribar a la Moncloa i no vol celebrar-ho a l’oposició. Va sonar a avís.

stats