Política 24/05/2018

Rajoy diu que aixecarà el 155 quan hi hagi un Govern "normal": "És exclusivament a les seves mans"

El president espanyol es reunirà amb Torra quan constitueixi un executiu sense presos ni exiliats

Ot Serra
3 min
Mariano Rajoy en roda de premsa des de Malta aquest dimecres. EFE

MadridMariano Rajoy no es mou del guió i assegura que el 155 s'aixecarà quan el Govern en ple prengui possessió, tal com marca l'acord que el Senat va aprovar amb el suport del PP, el PSOE i Ciutadans. En una entrevista a la Cope, el president del govern espanyol ha dit que quan Quim Torra faci un executiu "normal" i nomeni consellers que no estiguin ni a la presó ni a l'exili i, per tant, puguin prendre possessió sense dependre de la justícia espanyola, s'acabarà la intervenció de l'autogovern. "És únicament i exclusivament a les seves mans", ha subratllat Rajoy, que no s'ha referit a la publicació del decret de nomenament dels consellers designats pel president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un dard a Cs, Rajoy ha criticat que "alguns" vulguin allargar el 155 i ha mostrat la seva disconformitat amb "l'excés de declaracions" d'Albert Rivera. En canvi, s'ha desfet en elogis amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui ha agraït la seva "lleialtat" en tot allò relacionat amb la gestió del cas català.

El cap de l'executiu espanyol ha criticat que les forces independentistes hagin anat "donant voltes" des del gener a la configuració del Govern. "Primer va ser el senyor Puigdemont, després Sànchez, després Turull i ara consellers que són a la presó o estan fugits de la justícia", s'ha queixat. "Que facin un govern que compleixi la llei i torni a la normalitat", ha demanat el president espanyol. Quan això succeeixi, ha anunciat, es reunirà amb Torra perquè és la seva "obligació", i atendrà així la petició que li va fer el president de la Generalitat. Però ha advertit que no entrarà a parlar de qüestions com les que li va plantejar Carles Puigdemont en el seu moment.

Rajoy també ha parlat de les traves amb què s'està trobant Pablo Llarena per extradir Carles Puigdemont i la resta de consellers exiliats i ha admès que la "confiança entre els sistemes judicials ha de ser més gran". "És evident", ha insistit, i ha considerat que "si a Espanya és delicte alguna cosa i els policies i els jutges actuen, és normal que es respecti". "Però Europa encara no està completa", ha opinat.

El president espanyol ha assegurat que està "satisfet" d'haver aprovat els pressupostos i ha apuntat que coincideix amb el PNB en moltes matèries, especialment sobre política econòmica i europea. Però no ha vist amb bons ulls que els nacionalistes bascos hagin pactat amb EH Bildu un preàmbul de l'Estatut basc que inclogui el dret a decidir i la sobirania del poble d'Euskal Herria. "A mi, això del dret de l'autodeterminació i la sobirania, que no reconeix la Constitució [espanyola] ni cap altra a Europa, no m'agrada", ha assenyalat el cap de l'executiu, que ha puntualitzat que sobre aquesta qüestió no ha pactat amb el PNB i que, per tant, no negociarà aquesta "distinció".

"[La corrupció] ens fa mal"

A les portes de la primera sentència de la Gürtel, la que correspon a la primera etapa del cas i que pot suposar que el PP sigui condemnat com a partícip a títol lucratiu, Rajoy ha reconegut que aquests casos "fan mal" al partit. Però tot seguit n'ha rebaixat la importància i ha destacat que són casos de "fa molts anys". "Fixi's, hi ha casos que van tenir lloc abans del 2009 i d'altres del mil nou-cents noranta i escaig", ha apuntat. "Però ens fan molt mal i hem treballat per modificar les lleis i evitar que es produeixin", ha afegit.

En resposta a una pregunta sobre si té intenció d'optar a la reeleció a la Moncloa, Rajoy ha contestat que està "animat i amb ganes", però ha advertit que això s'ha de parlar dins del partit. I ha afegit que "encara no està presa la decisió".

stats