Rajoy obvia les dades de l'EPA i anuncia "notícies molt positives" en economia

El president espanyol critica que el PSOE no censuri les retallades del govern francès

Dies després que l'Enquesta de Població Activa (EPA) refredés les optimistes previsions del govern espanyol, aquest divendres el seu president, Mariano Rajoy, ha tornat a insistir que les coses "van millor". En el seu primer acte de precampanya per als comicis europeus del 25 de maig, ha pronosticat que els espanyols rebran "notícies molt positives" els propers dies. Ha obviat, però, les xifres conegudes aquesta setmana, segons les quals Espanya segueix destruint llocs de treball i l'atur ja frega el 26%.

A Lalín, a Pontevedra –la província gallega on Rajoy va començar a fer carrera política–, el cap de l'executiu ha demanat als simpatitzants que expliquin que, superada la fase més difícil de la crisi, aquest serà l'any del "creixement i l'ocupació". Ha tret pit d'haver evitat el rescat de l'economia espanyola –no s'ha referit al bancari– i haver sabut "defensar la sobirania" en la presa de decisions econòmiques. Segons ha dit, si no hagués estat per la gestió del seu govern, l'estat espanyol podria trobar-se ara com altres estats als quals, diu Rajoy, la 'troica' obliga a abaixar pensions un 10% i a apujar l'IVA de la restauració al 23%.

Rajoy ha criticat l'herència rebuda del PSOE i s'ha preguntat per què no censuren ara les retallades que aplica el govern socialista de França. Sense esmentar explícitament l'executiu de Manuel Valls, ha dit que alguns països fan allò que el PP va començar a fer "fa dos anys" però que, a diferència d'aleshores, els socialistes espanyols "no diuen res".

Per tot plegat, creu que els ciutadans han d'elegir el 25-M entre una formació "moderada" com el PP o l'esquerra.

En el míting, que ha compartit amb el candidat a les europees, Miguel Arias Cañete, no hi ha hagut cap referència al debat sobiranista de Catalunya.