EL XOC CATALUNYA-ESPANYA
Política 04/05/2012

Rajoy avisa que ara toca repensar l'estat autonòmic

Sense desfer el cafè per a tothom, el govern espanyol creu que ha arribat el moment de reordenar-lo. Mariano Rajoy va deixar clar ahir que aquest objectiu serà una de les seves grans prioritats a partir d'ara.

Joan Rusiñol
3 min
EL RETROBAMENT José Luis Rodríguez Zapatero, ara membre del Consell d'Estat, va conversar ahir amb Mariano Rajoy.

MADRID.L'endemà que Esperanza Aguirre reiterés que el model autonòmic ha fracassat perquè no ha sabut "integrar" Catalunya i Euskadi, Mariano Rajoy va deixar clar que no pensa carregar-se l'estructura territorial espanyola nascuda durant la Transició. Però tampoc es quedarà de braços plegats. El seu projecte passa per un autonomisme de baixa intensitat, light , en què cada administració sàpiga bé què li correspon i què no. La crisi ha permès que aquest discurs recentralitzador faci forat en aquelles comunitats sense vocació històrica d'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'acte de presa de possessió del nou president del Consell d'Estat, el popular José Manuel Romay Beccaría, el cap de l'executiu va assegurar que aquest seria un procés llarg, fet amb "diàleg". Però també va avisar que serà Madrid qui marcarà les regles del joc. La Moncloa treballa amb la tranquil·litat de saber que controla el gruix de governs autonòmics que, com s'ha vist en les retallades en educació i sanitat, obeeixen sense queixar-se les directrius que marca Rajoy.

Suprimir entitats "inútils i cares"

La remor de fons ja fa setmanes que dura i ahir es va fer alguna concreció més, cosa que demostra que l'executiu espanyol ha posat fil a l'agulla a la promesa electoral de passar el ribot a les "duplicitats" autonòmiques. El cap del govern central va anunciar que pensa suprimir aquells organismes i entitats que, segons el seu criteri, "no resisteixin una prova objectiva d'utilitat o que tinguin un cost desproporcionat per als ciutadans". Des del punt de vista del PP, són les comunitats autònomes les que han tendit a duplicar organismes estatals (Aznar va arribar a parlar de "17 miniestats") i, per tant, les que ara han de reduir despesa. Com ja explicava l'ARA dimarts, el programa que ha compromès la Moncloa amb Brussel·les per fer quadrar el dèficit obre la porta a suprimir organismes catalans com l'Idescat i el Síndic de Greuges.

Per esquivar malentesos, Rajoy va subratllar que serà el seu executiu qui decidirà per on es passa la tisora perquè "per a això l'han elegit els espanyols". Va aprofitar l'acte al Consell d'Estat, l'òrgan consultiu de l'executiu, per demanar als seus membres que li donin suport. Tots són ex alts càrrecs del PP i del PSOE o representants d'altes institucions de l'Estat. De fet, un dels últims a entrar-hi ha estat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui ahir Rajoy va conversar una estona. Irònic, l'actual mandatari es va limitar a constar que l'havia vist "més tranquil" de com està ell ara.

"És necessari repensar i avaluar l'estructuració més adequada dels poders públics", va emfatitzar, per simplificar estructures: "Això no és operatiu, és ineficaç i, a més, molt costós", va dir. No va fer esment a la "reordenació" de l'administració de l'Estat que prometia el programa electoral del PP per eliminar aquelles àrees ministerials que s'han quedat sense feina a mesura que les competències s'han anat transferint a les autonomies.

Picant l'ullet a l'auditori que l'escoltava, va apel·lar a la "concòrdia dels millors moments" de la història d'Espanya, fent referència als grans pactes d'estat entre la UCD i el PSOE. Els socialistes van acceptar la invitació. El seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va mostrar disposat a parlar-ne si "es pot fer millor i més barat". Per ell, la revisió hauria d'incloure totes les administracions i, recelós per les últimes retallades, va avisar Rajoy que no acceptarà més deslleialtats. Amb aquest programa sota el braç, Rajoy va ser ahir a Barcelona, on va coincidir en un sopar amb el president Mas, disposat a reforçar l'aposta pel pacte fiscal.

stats