EL NOU CICLE A L’ESTAT
Política 30/11/2016

Rajoy es blinda vetant el Congrés

El PP atura la pujada de les pensions i ja ha paralitzat 14 iniciatives amb una drecera constitucional

Dani Sánchez Ugart
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, atenent els mitjans la setmana passada.

MadridMariano Rajoy no es resigna a capitular davant de totes les iniciatives parlamentàries que vulgui aprovar el Congrés. Amb un govern en minoria, els grups intenten bastir majories alternatives per tombar algunes de les lleis més polèmiques del PP i per forçar l’executiu a tirar endavant lleis que no agraden als conservadors. Però qui no té tall rosega els ossos, i el president espanyol ha descobert en aquesta legislatura un mecanisme constitucional que li permet vetar des de l’executiu les iniciatives del Congrés que suposin augmentar el pressupost. I s’ha dedicat a fer-lo servir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Congrés va rebre ahir una carta del ministeri d’Hisenda que reclamava la paralització de la pujada de pensions de l’1,2% per a l’any que ve que van aprovar tots els grups de la cambra excepte el PP i Ciutadans fa unes setmanes. El departament que dirigeix Cristóbal Montoro addueix en l’escrit que, si tira endavant aquesta mesura, el pressupost de l’any que ve es dispararà en 1.150 milions d’euros, i això, segons la lectura que fa l’executiu de l’article 134 de la Constitució, els dóna la potestat de vetar la mesura.

No és la primera vegada que Rajoy intenta frenar la capacitat legislativa del Congrés per la porta del darrere. Durant els quatre anys de majoria absoluta no li va caldre per raons òbvies, però la pèrdua de la majoria ha multiplicat aquests recursos. Entre les eleccions del 20 de desembre, que van donar lloc a una legislatura fallida, i les del 26 de juny, no va fer servir mai aquest mecanisme constitucional -tot i que també estava en minoria-, però des de la repetició de les eleccions, Rajoy ha vetat fins a 14 iniciatives parlamentàries, incloent-hi l’última, referida a les pensions.

De la Lomce al TC

Un dels vetos més sonats va ser el de la derogació de les revàlides de la Lomce, que també va ser capaç de sumar majoria. El govern espanyol argumenta que si tira endavant aquesta derogació es perdran subvencions europees a l’educació. En aquell cas, la mesa del Congrés no va acceptar el veto, però el conflicte ha escalat al Tribunal Constitucional, que haurà de decidir si l’article 134 és aplicable en aquest cas. L’executiu espanyol ha vetat també diverses iniciatives relacionades amb la pobresa energètica, sobre taxes judicials, treballadors subcontractats i diverses iniciatives a escala autonòmica.

La llei estableix que el govern pot vetar iniciatives parlamentàries que suposin incrementar el pressupost en curs. Per això el PSOE defensa que el veto no és aplicable en la pujada de les pensions, que entraran en vigor l’1 de gener del 2017. Fonts del PP, però, expliquen que sí que poden tirar endavant el veto, perquè el pressupost que hi haurà en vigor ja està aprovat, després que al setembre es prorroguessin automàticament els comptes del 2016, perquè tal com estableix la llei, l’Estat no estigui ni un sol dia sense pressupost. Així, per exemple, segons expliquen les mateixes fonts, el govern espanyol no podrà activar aquest mecanisme amb propostes de llei que tinguin un horitzó temporal més llunyà, com la pujada del salari mínim promoguda per Podem, que marca d’objectiu el 2018, per a quan encara no hi ha un pressupost aprovat. Si aquesta proposició tira endavant, el govern espanyol només podrà intentar la via del Contitucional, però amb arguments diferents dels de l’article 134.

Rajoy esmola l’enginy per poder governar tot i la minoria. Ahir ja avisava, altre cop, que no pensa tolerar vetos “ideològics” a les seves grans reformes. Per evitar-los, ell aplica vetos constitucionals.

stats