Política 13/02/2016

Rajoy confirma que es presentarà a la investidura si Sánchez fracassa

El president en funcions agita el fantasma de la recessió per defensar un pacte amb el PSOE

Dani Sánchez Ugart
3 min
Mariano Rajoy / EFE

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha confirmat aquest diumenge que no tornarà a dir que no al rei Felip VI si li encarrega formar govern, i un cop el líder del PSOE hagi fracassat en el seu intent de fer-ho. Com ja van explicar fonts de Moncloa, el líder del PP ha afirmat que el seu partit està "disposat a anar al Congrés a defensar el seu programa i a sotmetre's a la votació de les Corts". L'esperança entre les files populars és que el fracàs de Sánchez faci recapacitar el PSOE, i acabi donant suport a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el president del PP ha seguit afegint pressió als socialistes per intentar convèncer-los. Rajoy ha agitat el fantasma de la recessió, després de les turbulències als mercats de les últimes setmanes, per justificar el seu embat i dissuadir el PSOE d'intentar formar govern amb Podem. El líder dels populars, que ha presidit la junta directiva del PP de Múrcia, ha afirmat que "la prima de risc torna a amenaçar" per intentar posar pressió pel flanc econòmic a Sánchez i ha asseverat que ara calen "polítiques serioses".

Rajoy, que es veu cada dia més sol, ha insistit que és necessari incidir en "la política econòmica que va evitar que Espanya caigués al fons del pou, com pronosticaven molts", ara que "torna a haver-hi problemes a Europa" i es "parla de creixement dèbil". El líder popular ha volgut treure pit de la seva gestió econòmica i ha presumit que Espanya va créixer l'any passat més del doble que la mitjana europea, i que la Comissió va millorar les perspectives de creixement per a aquest any i el que ve només per a l'Estat: una dada real que amaga, però, una debilitat, perquè es justifica sobretot per la dependència energètica de l'economia espanyola, que fa que es beneficiï especialment del petroli barat.

Rajoy ha burxat també en el poti-poti de suports que necessitaria Sánchez per ser investit president i ha afirmat que "no es pot governar amb nou o deu forces polítiques que pensen diferent en qüestions clau", en referència a aquesta política econòmica, però també a la unitat d'Espanya. La qüestió catalana també ha servit al president en funcions per carregar contra l'alternativa de govern que planteja Sánchez, la qual, ha dit "necessitaria el suport implícit o explícit dels independentistes".

En lloc d'això, el líder popular ha insitit que la millor fórmula, per ell, és una investidura seva amb els suports de Ciutadans i el PSOE, els tres partits que estan d'acord "en les qüestions fonamentals", que són, per ell, la unitat d'Espanya, la lluita contra el terrorisme i la política de relacions internacionals i amb la UE. I també ha respost indirectament a la pressió de Ciutadans perquè sigui ell qui renunciï a ser investit, Rajoy ha respost que tant en els acords PP-PSOE a nivell autonòmic i local, com en les grans coalicions dels altres països europeus –ha citat Alemanya i Àustria–, és el partit més votat el que té el president.

On Rajoy no ha marcat línies vermelles ni punts d'acord és en el debat de la corrupció, malgrat que el seu partit ha tornat al punt de mira aquestes setmanes pels casos a València i a la Comunitat de Madrid.

Resposta socialista

Per part del PSOE, ha respost a Rajoy la secretària d'Estudis i Programes, Meritxell Batet, que ha afirmat que el partit pensa intensificar els contactes amb les forces progressistes, a més del PNB i Ciutadans per assolir l'acord que faci president Sánchez.

stats