L'AGENDA ESPANYOLA
Política 26/05/2012

Rajoy busca oxigen en el PSOE i CiU

El govern espanyol ha detectat punts de trobada amb socialistes i nacionalistes en els temes urgents que hi ha sobre la taula. Amb el PSOE vol tirar endavant la revisió del mapa competencial de l'Estat.

Joan Rusiñol
3 min
TERCERA TROBADA EN QUATRE MESOS Tot i que les relacions polítiques entre el PP i el PSOE són aparentment gèlides, el cert és que el diàleg entre els dos principals líder polítics espanyols es manté. L'entrevista d'ahir va ser la tercera que mantenen a la Moncloa.  La primera va ser al febrer i la segona, que en principi era secreta, al març.

MADRIDA diferència de l'última etapa del govern Zapatero, quan de la Moncloa en calia sortir amb un pa sota el braç per poder dir que havia sigut exitosa, les entrevistes que protagonitza Mariano Rajoy es limiten, de moment, a escoltar els convidats i a compartir diagnòstics. "El president sempre és educat i sensible", deia amb un mig somriure una portaveu del govern espanyol després de la reunió que va mantenir el cap de l'executiu amb el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Quan ell en va sortir, va entrar-hi el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De les dues entrevistes en van néixer alguns acords però, sobretot, van servir per extreure'n una conclusió no pas menys important: tot i els matisos, els tres principals partits amb representació a la cambra baixa comparteixen una part de les urgències polítiques. Rajoy no té cap intenció de moure's del seu carril però pren bona nota dels punts en què hi ha coincidència per poder encarar el tram final del període de sessions, que culminarà previsiblement amb el debat de política general al juliol. De cara a Europa, la imatge de bona sintonia-encara que només sigui a l'hora de definir sobre quins temes cal debatre- sempre és positiva. En paraules de Duran, és una entesa al voltant del "sentit comú". En altres temes es mantenen les diferències.

Capitalitzar bancs des d'Europa

Prioritats econòmiques, coordinar un discurs únic a Brussel·les i posar fil a l'agulla en la renovació d'òrgans de l'Estat, començant pel Tribunal Constitucional. Aquests tres puntals van marcar les dues trobades.

A Duran i Lleida, que la Moncloa va situar ja al novembre com l'interlocutor preferent, se'l va citar a les 5 de la tarda. No era casualitat. Dues hores més tard Rajoy havia cedit a entrevistar-se amb Rubalcaba després de les diverses peticions que li havia formulat el líder socialista. D'aquesta manera, l'executiu aconseguia rebaixar l'expectació mediàtica que podia aixecar el cap de l'oposició. Potser per això, i a diferència del que va fer en la primera bilateral que van mantenir, ahir Rubalcaba va optar per no fer declaracions posteriors als mitjans de comunicació. Una compareixença a tres quarts d'11 de la nit, després de prop de tres hores de reunió, hauria tingut el risc de quedar encara més eclipsada per la final de la Copa del Rei. El cap de files de CiU a Madrid es va permetre posar-se una discreta corbata blaugrana.

Amb Duran, les coincidències es van posar de manifest en quatre punts: les polítiques d'austeritat, si bé va demanar un "ritme diferent", les reformes comunitàries, les estructurals i la necessitat de marcar uns objectius europeus a mitjà termini que aportin certeses als ciutadans. En aquest escenari, Duran va proposar que fos la Unió Europea qui recapitalitzés directament els bancs amb problemes en el cas que la reforma bancària no acabi de resoldre la situació. "Convé tancar aquesta pàgina i traslladar a la ciutadania que el nostre sistema està en condicions d'encarar el problema", va dir. Fonts de l'executiu espanyol es van limitar a dir que "en aquest moment" la injecció de diners europeus "no és necessària". D'aquesta manera van esquivar una proposta que, de facto , suposa saltar-se la intermediació dels estats. En el cas del PSOE, Rajoy es va comprometre a facilitar-li tota la informació de Bankia i Rubalcaba a fer arribar les seves propostes sobre el decret de la reforma financera al ministre d'Economia, Luis de Guindos, abans de dijous, quan es debatrà al Congrés.

La sintonia entre populars i socialistes es va posar en relleu en dos aspectes més. El primer, el compromís de pactar una veu única a Europa, tal com també va reclamar la federació nacionalista.

El segon pacte implica l'acord de constituir una comissió entre els dos grans partits estatals per revisar el marc competencial de totes les administracions amb l'objectiu d'evitar duplicitats. Una revisió que el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ja ha començat a tirar endavant, sense esperar el consens de l'oposició socialista.

Abans de finals de juny també hi haurà d'haver acord per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i la Defensora del Poble. Fonts del PP van explicar ahir que no posen "vetos" a cap nom per al TC, en referència a Enrique López, el ferreny exportaveu del CGPJ que els populars volen a l'alt tribunal i que va suposar un obstacle per a l'acord amb l'anterior govern de Zapatero. Ara bé, la dreta admet que tampoc en farà ja "un problema". CiU va aprofitar la trobada d'ahir per demanar al president espanyol que el nou tribunal compti com a mínim amb un magistrat català.

Un cop definides les urgències, ara Rajoy haurà de valorar amb qui pacta cadascuna.

stats