Política 18/08/2016

Rajoy se sotmetrà al debat d'investidura el 30 d'agost, després d'acceptar les condicions de Rivera

Si la investidura falla i no hi ha un candidat alternatiu, les terceres eleccions serien el 25 de desembre

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy i Albert Rivera, aquest dijous, al Congrés / EFE

MadridEl candidat del PP a presidir el govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acceptat finalment aquest dijous signar el plec de condicions que li exigia Ciutadans a canvi del seu 'sí' a la investidura i s'ha compromès a fixar avui mateix una data per al debat d'investidura, que serà el 30 d'agost, segons ha informat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, després de rebre la comunicació del president en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la tria d'aquesta data, si Rajoy fracassa en la investidura i cap candidat aconsegueix bastir una majoria alternativa, unes eventuals terceres eleccions serien el 25 desembre, dia de Nadal.

Rajoy s'havia compromès davant del líder de Ciutadans, Albert Rivera, a traslladar avui mateix a la presidenta del Congrés que estava disposat a sotmetre's al debat d'investidura, i ha sigut Pastor qui, formalment, ha fixat la data després de parlar amb ell i amb el rei.

Rajoy: Si el PSOE no es mou, eleccions

El president en funcions considera que ara està "en condicions" d'assumir l'encàrrec i sotmetre's al debat d'investidura, però ha recordat que "en el supòsit que les negociacions amb Ciutadans i Coalició Canària siguin exitoses tindríem 170 escons", insuficients per ser investit. Per això ha reiterat la seva intenció de parlar amb el líder socialista, Pedro Sánchez, per "demanar-li la seva col·laboració". Si no l'obté, ha dit, "hauríem d'anar a eleccions i això seria un fracàs sense precedents" del qual "uns tindrien més culpa que altres".

Finalment, Rajoy ha optat per signar sense matisos el document que li va presentar Rivera la setmana passada, en contra del que havien dit diversos dirigents populars en les últimes setmanes. Aquestes condicions, que des del primer moment van ser valorades com a assumibles pel PP, passaven per la signatura d'un pacte anticorrupció, amb mesures com la fi dels aforaments, la incompatibilitat de les imputacions en els càrrecs públics o la limitació de mandats. Moltes d'aquestes mesures, però, requereixen el concurs d'altres partits de l'oposició o una reforma constitucional, segons els estudis inicials de la Moncloa.

Amb el desbloqueig de la situació, ha explicat Rivera, els equips de tots dos partits negociaran a partir de demà, quan se signi el pacte anticorrupció, un acord d'investidura "i en cap cas un acord de govern", ha insistit el polític liberal.

El pèndol de Rajoy, l'observatori d'Ernesto Ekáizer

Rajoy i Rivera s'han reunit després que el PP sorprengués ahir amb un comitè executiu en què, en contra del que esperava tothom i havia dit el mateix president en funcions, no es van abordar les sis precondicions imposades per Ciutadans per començar a parlar d'un possible pacte d'investidura. A més, la reunió ha vingut marcada per les declaracions del líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha dit aquest matí que ha parlat amb el seu homòleg socialista, Pedro Sánchez, sobre la possibilitat d'explorar una alternativa d'esquerres si Rajoy fracassa en el seu intent de ser investit.

stats