Política 11/11/2016

Rajoy s'ho agafa amb calma: segon consell de ministres sense mesures d'abast

El govern espanyol es limita a nomenar secretaris d'Estat i ratificar l'Acord de París

Dani Sánchez Ugart
3 min
Íñigo Méndez de Vigo i Isabel García Tejerina / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, havia repetit fins a l'extenuació que era "urgent" la formació d'un govern en plenes funcions a Espanya per evitar les externalitats negatives de la interinitat de més de 300 dies en què es trobava Espanya pel bloqueig polític. Però un cop superada la investidura, fa 2 setmanes, el cap de l'executiu estatal ha perdut qualsevol rastre d'urgència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera mostra d'aquesta calma va ser el nomenament mateix del seu govern, que es va allargar gairebé una setmana, i va superar de molt els terminis mínims per posar-se a treballar. Tant va ajornar la decisió que el primer consell de ministres, divendres passat, va servir només per presentar oficialment els nous ministres i tenir una primera presa de contacte. Una setmana després, la segona reunió del gabinet de Rajoy, celebrada aquest divendres, segueix sense abordar les mesures que en un altre temps eren considerades "urgents" pel mateix president.

El consell de ministres s'ha limitat avui a aprovar el decret llei amb l'estructura del gabinet ministerial, que ha de servir per al nomenament definitiu dels secretaris i subsecretaris d'Estat, decaiguts de les seves funcions després de la formació del nou executiu, i per ratificar l'Acord de París contra el canvi climàtic, que haurà de passar per les Corts. Ni mesures de "naturalesa pressupostària", com havia anunciat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en l'últim consell de ministres en funcions, ni decret de pujades en pensions o salaris dels funcionaris, ni proposta de sostre de despesa per iniciar el tràmit dels pressupostos generals de l'Estat.

Tot plegat queda ajornat fins a abordar-ho amb la resta de grups, i probablement tampoc s'aprovin la setmana que ve, perquè Rajoy estarà de viatge oficial. Méndez de Vigo s'ha escudat en el govern en minoria per justificar aquesta dilatació dels temps: "Fóra molt mal senyal que ara que hi ha govern fóssim incapaços d'aprovar uns pressupostos, i això requereix dialogar i pactar molt". Tampoc hi ha data per a altres compromisos, com la convocatòria de la Conferència de Presidents Autonòmics promesa pel president espanyol durant el debat d'investidura, o per a la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que quedarà a l'espera de l'aprovació del sostre de despesa. Sí que s'ha fixat una reunió amb el president espanyol i els representants de sindicats i patronals, el 24 de novembre, que coincidirà en el temps amb la conferència sectorial d'educació, que aplega els consellers autonòmics d'Ensenyament i el ministre de Cultura.

La calma d'aquest segon consell de ministres contrasta amb la segona reunió del primer gabinet de Rajoy, del 31 de desembre del 2011, quan es van aprovar una bateria de mesures com la pujada d'impostos i una retallada de 8.900 milions d'euros.

El nou portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat, això sí, la proposta de José Manuel Maza com a nou fiscal general de l'Estat, en substitució de Consuelo Madrigal. També ha detallat quina serà l'agenda del president espanyol en les pròximes setmanes, quan reprendrà l'activitat internacional amb, entre d'altres, una visita a Alemanya per acudir a una cimera amb líders europeus per acomiadar el president sortint dels EUA, Barack Obama. Méndez de Vigo ha valorat la victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes i ha admès que s'obre un període "d'incertesa" tot i valorar que "la primera reacció" de Trump en el discurs després de ser escollit "va ser positiva".

L'executiu ha rebut també diversos informes de tall econòmic, com el que ratifica les previsions de creixement de la Comissió Europea per a Espanya, que va millorar recentment en 6 dècimes el creixement espanyol d'aquest any, fins al 3,2%, mentre que el va moderar per a l'any que ve, fins al 2,3%. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha entregat un altre document amb propostes per millorar la sostenibilitat de la Seguretat Social, i ha ratificat que compareixerà davant de la comissió del Pacte de Toledo al Congrés pròximament.

La resta de ministres del gabinet també compareixeran al Congrés, davant de les respectives comissions, tal com és tradició, segons s'ha acordat al consell de ministres.

Secretaris d'Estat

L'executiu sí que ha fet la proposta d'alguns nous secretaris d'Estat, encara pendents de ratificació, que quedaran de la següent manera:

  • Secretari d'Estat d'Hisenda: José Enrique Fernández de Moya
  • Secretari d'Estat de Pressupostos: Alberto Nadal
  • Secretària d'Estat de Funcions Públiques: Elena Collado
  • Secretària d'Estat de Turisme: Matilde Asián
  • Secretària d'Estat d'Economia: Irene Garrido
  • Secretària d'Estat del Tresor: Emma Navarro

Jocs Olímpics de Tarragona

"Crec que és una bona decisió endarrerir els Jocs Olímpics de Tarragona", ha afirmat Méndez de Vigo, que ahir es va reunir amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, davant de qui es va comprometre a pressupostar els Jocs i a incorporar el ministeri a la fundació que els gestiona.

stats