Política 21/12/2015

Rajoy demana als socialistes que l'investeixin per "sentit d'estat"

El president espanyol en funcions considera que cal donar "seguretat" als espanyols, però també "als mercats i aliats estrangers"

Dani Sánchez Ugart / Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy / EFE

MadridEl president del PP, Mariano Rajoy, ha apel·lat aquest dilluns al "sentit d'estat" del PSOE –tot i que no l'ha anomenat directament– per demanar-li el seu suport en la investidura, després de les eleccions del 20 de desembre. Amb un resultat curt, que deixa els socialistes com a únics socis de govern possibles, Rajoy ha considerat que cal un executiu "estable" i que respongui al que han votat els espanyols, que segons ell és, majoritàriament, partits que defensen "l'ordre constitucional, la igualtat dels espanyols, la lluita contra el terrorisme i el paper d'Espanya a la UE".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És molt important oferir certeses als ciutadans, però també als mercats i als nostres aliats estrangers", ha afirmat Rajoy, que ha anunciat que buscarà els suports per formar govern en els pròxims dies, però no ha aclarit amb qui començarà a parlar. Segons ell, el nou executiu ha de donar "certeses" sobre el "rumb institucional", en al·lusió clara al procés sobiranista de Catalunya, perquè, ha dit, cal "donar seguretat que les reformes es fan amb consens i respecte a la majoria". També ha demanat certeses sobre "el rumb econòmic" i sobre "la posició d'Espanya a la UE".

El president espanyol en funcions tampoc no ha volgut perfilar si buscarà un govern en coalició, o només un pacte d'estabilitat: "Jo el que vull és estabilitat, perquè és important que els agents econòmics i socials sàpiguen que es pot governar, però com s'ha de plasmar això formalment ja ho veurem".

Rajoy ha justificat la seva demanda assegurant que "el pitjor" escenari en què es podria trobar Espanya és en el d'unes eleccions avançades i que "no es pogués governar". Ho ha definit com a "bloqueig, paràlisi i indefinició política" i, contra això, ha recomanat "generositat i amplitud de mires".

Rajoy ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa després de la reunió del comitè executiu del seu partit, on ha rebut la pressió del president d'honor, José María Aznar, que li ha demanat la celebració urgent d'un congrés extraordinari per triar un nou lideratge.

stats