NOVA LEGISLATURA
Política 31/10/2016

Rajoy jura el càrrec i deixa d’estar en funcions 316 dies després

El president espanyol es concentra ara a enllestir el disseny del seu govern, que anunciarà dijous

i
Maiol Roger
2 min
Mariano Rajoy jura el càrrec a la Zarzuela / EFE

MadridPocs minuts després de les 10.30 hores d’aquest matí el bloqueig espanyol ha acabat oficialment. Han sigut 316 dies de govern en funcions comandats per un Mariano Rajoy que, amb el jurament davant del rei, és ja formalment president. L’època d’interinitat política s’ha acabat i Espanya té el dubtós honor de ser el tercer país que més temps ha funcionat sense un executiu en plenes facultats, per darrere de Cambodja (353 dies) i Bèlgica, que va estar 541 dies buscant govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els mecanismes institucionals es van activar ahir quan Ana Pastor, presidenta del Congrés, va comunicar el nomenament. Felip VI va signar el reial decret que formalitza la investidura i avui ha rebut Rajoy, que es convertirà en el primer president nomenat pel nou monarca. Rajoy ha jurat el càrrec davant una Bíblia i una Constitució, amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, exercint de notari major del regne, títol que va associat a la cartera.

Tot i els dies de bloqueig i haver advertit en el seu discurs d’investidura que Espanya “necessita un govern amb urgència”, el líder del PP ja va prometre que es prendrà amb relativa calma el nomenament dels nous ministres. Serà dijous quan anunciarà els que l’acompanyaran a l’executiu, i divendres reunirà per primera vegada el nou govern, un cop tots els titulars hagin jurat o promès els seus càrrecs.

Cartes marcades amb el procés

Una de les prioritats que tindrà Rajoy sobre la taula és Catalunya, com el mateix president es va encarregar d’assenyalar en el debat d’aquesta setmana. La posició és inamovible: diàleg sí, però sempre circumscrit al fet que el president, Carles Puigdemont, renunciï al full de ruta. Ho va reiterar ahir en declaracions a RAC1 la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, una de les persones que té assegurat un lloc al nou executiu. “Puigdemont no pot dir que farà un referèndum pactat o el farà sense pactar, perquè això no és un diàleg, és una imposició”.

Si la Generalitat fa marxa enrere, Rajoy “està disposat a parlar del que poden parlar el president d’una comunitat autònoma i el del govern”, va dir Santamaría, que va insistir que l’executiu espanyol ha ajudat Catalunya “en molts temes”.

Puigdemont felicitarà durant la setmana a Rajoy -tampoc hi posarà pressa, asseguren des del seu entorn- i se citaran per a una futura trobada. Les cartes, però, estan marcades: el president espanyol només s’obre a una reforma del sistema de finançament que la Generalitat no vol ni negociar perquè la prioritat és el referèndum. Puigdemont ha promès la votació per després de la Diada. Per al 12 de setembre del 2017 falten 316 dies, els mateixos que els d’un bloqueig que s’ha acabat avui.

stats