Política 08/08/2017

L’Estat durà la llei del referèndum al TC la setmana que ve

El president espanyol es reuneix amb Felip VI per explicar-li com intentarà frenar que l’1-O hi hagi urnes

Dani S. Ugart / Jaume Vinyas
4 min
Rajoy portarà la llei del referèndum al TC quan la mesa del Parlament l'admeti a tràmit

Madrid / PalmaMariano Rajoy haurà d’acostumar-se aquest mes a anar fent interrupcions a les vacances que passa, com de costum, a la seva Pontevedra natal. Ja ho va fer ahir, per a la tradicional reunió amb el rei Felip VI a la seva residència d’estiu, al Palau de Marivent, de Palma, i ho haurà de seguir fent en el futur per poder seguir combatent el referèndum de l’1-O, com ha promès fer. Catalunya, com era d’esperar, va centrar gran part de la reunió amb el monarca, que es va haver d’endarrerir dues hores per un atac de lumbàlgia de Rajoy, que li va impedir viatjar a temps. En la roda de premsa posterior a la trobada, el president espanyol va avançar que recorrerà la llei del referèndum al Tribunal Constitucional (TC) tan bon punt la mesa del Parlament l’accepti a tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho farà perquè l’1-O és, segons ell, “absolutament il·legal” i “una nova puntada de peu al sistema democràtic”. Està previst que aquesta entrada en tramitació es produeixi dimecres de la setmana que ve, fet que donaria temps a Rajoy a cridar tot el seu equip a interrompre les vacances i celebrar un consell de ministres extraordinari per intentar frenar la llei. La reunió ministerial es podria convocar per a aquell mateix divendres 18, o fins i tot dijous. Tot i això, abans de la presentació del recurs, el govern espanyol necessita un informe del Consell d’Estat que l’avali. Amb la reforma del reglament del Parlament, l’Estat ja va fer una exhibició de celeritat en contra del Procés: no va passar ni un dia entre que Rajoy va sol·licitar l’informe i que el Consell d’Estat va donar-li el vistiplau que obria el camí al recurs, admès a tràmit pel TC el dia hàbil posterior a rebre’l. Si se segueixen aquests mateixos terminis en la llei del referèndum, podria quedar suspesa pel Tribunal Constitucional entre el divendres 18 d’agost i el dilluns 21. A més, si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, finalment decideix fer com qui sent ploure respecte a la suspensió de la reforma del reglament de la cambra que va dictaminar la setmana passada el TC, i tramita la llei del referèndum pel procediment de lectura única, no hi haurà només un nou recurs al TC, sinó dos: Rajoy presentarà també previsiblement un incident d’execució de sentència per aquesta decisió de Forcadell.

Amb l’anunci, Rajoy va confirmar quin serà el seu plantejament contra el referèndum: inundar els tribunals de recursos. El president espanyol no va aclarir, però, si en aquests recursos ja demanarà al Constitucional que apliqui les seves noves atribucions i suspengui càrrecs, com la mateixa Forcadell, si acaba incomplint la sentència. Però sí que es va mostrar segur que “l’1-O no hi haurà referèndum perquè Espanya és un estat de dret i una democràcia”. En aquest sentit, Rajoy va afirmar que se sent “molt satisfet i molt content” que el TC hagi paralitzat la reforma del reglament del Parlament que “pretenia aprovar en 24 hores la llei per a un referèndum il·legal i aprovar les lleis de desconnexió”. El president espanyol, això sí, va preferir no desvelar amb quins ànims encara el monarca l’imminent xoc de trens entre l’Estat i Catalunya, i no va donar pistes sobre quins missatges li va transmetre Felip VI sobre la recepta que cal aplicar.

Cap reforma abans de l’1-O

Rajoy es va referir també a les intencions del PSOE de sol·licitar, a principis de setembre, la creació al Congrés d’una comissió d’estudi per a la reforma del model territorial, que inclogui una modificació de la carta magna, com va avançar ahir la diputada socialista Carmen Calvo en una entrevista a Onda Cero. “Abans de l’1-O, jo soc partidari de llançar al món el missatge que som un país seriós, on es compleix la llei”, va assegurar. També va descartar comptar amb els partits nacionalistes per a la reforma. “Jo crec que la reforma constitucional l’hem d’afrontar el PP, el PSOE i Ciutadans”, va assegurar. “Som els que compartim els mateixos valors”, va concloure.

Crítiques a la CUP

Rajoy va acabar la roda de premsa carregant de manera dura contra la CUP, a qui va qualificar com “la gent més extrema i radical que hi ha hagut a Espanya en desenes d’anys”. El president espanyol també va criticar els que “s’han equivocat i s’han tirat als seus braços”. “Crec que presento batalla per una causa justa perquè crec en la unitat d’Espanya, i si hi ha gent que vol deixar a la CUP que marqui el rumb a Catalunya, jo no ho permetré”, va reblar.

El calendari comença a tenir cada cop més dies marcats en vermell, abans del xoc de trens entre l’Estat i Catalunya de l’1 d’octubre. De moment, Rajoy no pensa saltar-se el guió i promet mà dura i combat legal, com de costum.

Rajoy resta importància al CIS

Mariano Rajoy va referir-se a l’enquesta del CIS que pronostica una baixada important en intenció de vot del seu partit: “Les enquestes són les enquestes”, va dir, traient pes a la patacada. Segons ell, al PP estan “molt animats” perquè, “en aquest moment, no hi ha eleccions”. “Hi ha moments en què a uns els va millor i a d’altres els va pitjor”, va afegir Rajoy.

El president espanyol i Felip VI també van tractar ahir en la seva reunió a Palma sobre el debat entorn del model turístic. El president espanyol va considerar un disbarat tractar “a puntades de peu” els turistes que arriben cada any a Espanya, després dels últims atacs d’Arran a equipaments turístics a Catalunya i a les Balears. Rajoy va dir que li “agrada el turisme i els llocs de treball que crea”, i va afegir: “No m’agraden tant els extremistes radicals, que proliferen massa, per poc temps, en aquest país”.

stats