MEMÒRIA HISTÒRICA
Política 18/05/2013

Rajoy no desautoritza ni fa fora Llanos de Luna

El Govern demana la destitució de la delegada i veu "innecessària" la institució

Oriol March
3 min

Barcelona.El govern espanyol va protegir ahir María de los Llanos de Luna, la seva delegada a Catalunya, després que homenatgés excombatents de la División Azul -soldats franquistes que van fer costat a les tropes nazis durant la Segona Guerra Mundial- en un acte a Sant Andreu de la Barca. Fonts de la Moncloa van evitar qualsevol desautorització sobre aquest fet i es van escudar en el fet que l'exministre José Bono, titular de Defensa durant la primera legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero, va fer desfilar un integrant de la División Azul en la celebració del 12 d'octubre del 2004.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta invocació a José Bono és l'única manera en què Mariano Rajoy ha decidit fer front a la polèmica encetada per les fotografies avançades pel setmanari La Directa i que dijous van sacsejar la política catalana. Fonts del govern espanyol es van remetre al comunicat que va emetre el mateix dijous la Guàrdia Civil per defensar De Luna. En el mateix document, els responsables del cos de seguretat equiparaven l'homenatge a la División Azul a actes semblants en honor als soldats republicans. "Això sempre ha estat així", consideren des de la Moncloa, on argumenten que l'Hermandad de Combatientes d'aquesta divisió que va combatre al costat de Hitler és "legal". De destituir la delegada, ni parlar-ne.

"Totalment innecessària"

La relació entre la delegada del govern espanyol a Catalunya i els representants polítics catalans sempre ha estat complicada. De Luna ha estat implacable en l'ús de la bandera espanyola als ajuntaments, va denunciar els consistoris de Girona i Figueres per haver contractat trens per la manifestació de la Diada i s'ha encarregat de recordar, sempre que ha pogut, que Artur Mas s'ha de dedicar a "sortir de la crisi" i no al projecte sobiranista. L'homenatge a la División Azul no ha contribuït a rebaixar la tensió i ahir la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va reclamar la destitució de la delegada del govern espanyol i va insistir que la institució que encapçala és "totalment innecessària".

"Té la gran virtut de ferir constantment els sentiments dels catalans. No és la primera vegada que passa", va ironitzar Ortega, que va afegir que la Delegació del govern espanyol "generalment crea problemes" en lloc de resoldre'ls, una posició que ha defensat en alguna ocasió al Parlament. Més contundents van ser Josep Rull i Lluís Corominas, el tàndem dirigent de CDC, que directament van demanar la "supressió" d'aquesta estructura.

"És molt greu haver fet un acte de distinció d'aquesta mena", va lamentar Corominas, vicesecretari de coordinació institucional de CDC, en declaracions als mitjans a la reunió interparlamentària -amb diputats al Parlament, al Congrés i senadors, a més de bona part dels quadres del partit- que van celebrar ahir els nacionalistes al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Corominas va coincidir amb Ortega a l'hora de considerar que, "des del primer moment", De Luna s'ha entestat a "anar contra els símbols de Catalunya".

El PSC vol explicacions

Mentrestant, els socialistes catalans van reclamar la compareixença de la delegada al Parlament i treballen amb altres grups la presentació de diverses propostes de resolució per l'homenatge als combatents hitlerians. De fet, en el pròxim ple de la cambra catalana, que es reuneix dimecres que ve, s'escoltaran intervencions de denúncia per l'actitud de María de los Llanos de Luna.

Al Congrés, representants de CiU i del PSC s'encarregaran de demanar explicacions a Rajoy sobre els fets i sobre la protecció sense fissures que està oferint a la seva delegada a Catalunya.

stats