Política 08/04/2018

Rajoy avisa: “Ja saben què passaria si es repeteix” el Procés

Es vanta de frenar Puigdemont: “La llei mana més que qualsevol president”

Dani Sánchez Ugart
4 min
Rajoy treu pit d'haver frenat Puigdemont: "La llei mana més qualsevol president"

Sevilla“Hem fet tot el que podíem fer i una mica més”. Amb aquestes paraules definia un membre del govern espanyol l’estratègia que han seguit per aturar el procés independentista. Al govern espanyol són conscients que ja han forçat els límits de l’estat de dret en la guerra contra el sobiranisme, i per això viuen amb desànim les últimes derrotes internacionals a la seva estratègia de judicialització. Però en lloc de girar cap a un canvi d’estratègia, després de la clatellada de l’Audiència de Schleswig-Holstein al relat de violència que pretenia imposar el jutge Pablo Llarena amb el suport de l’aparell de l’Estat (cossos policials i fiscalia), i l’aplaudiment majoritari de la premsa espanyola, Mariano Rajoy va dir ahir que està disposat a fer exactament el mateix si els independentistes revifen el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho va deixar clar ahir Rajoy en la clausura de la convenció nacional del PP a Sevilla, on va llançar un avís als polítics independentistes que vulguin assumir responsabilitats de govern a partir d’ara: “No volem que això torni a passar, però avui tothom té més clar què passaria” i “Ha quedat clar que actuar contra la llei té conseqüències molt greus”. El seu govern, va dir, ha tocat totes les tecles per afrontar el “desafiament”, i aquests ressorts queden “per al futur”. És a dir, no hi ha propòsit d’esmena ni al Suprem -Llarena vol recórrer la decisió d’Alemanya- ni a la sala de comandaments del govern espanyol, on ja s’ha descartat qualsevol diàleg amb Carles Puigdemont i ja només s’espera amb urgència la investidura d’un president viable que els permeti desllorigar una legislatura bloquejada pel tap del 155 a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat.

“Un mal record”

L’ambient a la convenció popular, que havia de servir per deixar enrere el pessimisme que s’ha instal·lat al PP pel bon moment de Ciutadans a les enquestes, era de desànim. El president espanyol es va esforçar en el seu discurs per presentar com una victòria del seu govern el descarrilament del Procés, que donen gairebé per fet: “Aviat serà un mal record”. I justament va fer servir l’independentisme català de munició per animar la militància. Rajoy es va apuntar la victòria d’haver frenat la investidura de Carles Puigdemont, que va considerar que hauria sigut “il·legal”. “Gràcies a l’actuació del govern [espanyol], un processat per la justícia no presideix la Generalitat de Catalunya”, va asseverar el també president del PP, que es referia al recurs preventiu presentat davant del Tribunal Constitucional per evitar que Puigdemont pogués ser candidat, i que el TC encara no ha admès a tràmit, tot i que va prendre mesures cautelars.

Davant dels principals dirigents del seu partit i centenars de militants, el president espanyol va presumir d’haver assumit la “responsabilitat” d’aplicar el 155, tot i que “alguns advertien de conseqüències apocalíptiques”. I va reiterar que el més “urgent” que ha de passar és que “Catalunya tingui un president viable, que respecti la llei i que treballi per restituir la convivència”, perquè, va dir, “la llei mana més que qualsevol president o projecte”.

En aquest sentit, el president espanyol va fer una crida a respectar les decisions judicials, “les que ens agraden més i les que ens agraden menys”, després que aquesta setmana un tribunal alemany hagi decretat la llibertat de Puigdemont i hagi descartat el delicte de rebel·lió. S’esforçava així el president espanyol per desvincular el seu executiu de la clatellada de l’Audiència de Schleswig-Holstein, i mirava d’apagar el foc diplomàtic encès per diversos membres del seu gabinet, que van sortir a criticar la ministra alemanya de Justícia, que va donar suport a la decisió judicial. Rajoy es va limitar a “recordar tot el que s’ha fet i evitat. Van voler trencar la unitat d’Espanya i no ho han fet”. Rajoy va evitar valorar la proposta de Jordi Sànchez com a candidat a la presidència, i tampoc va fer cap referència directa a la decisió d’Alemanya, que l’ha enutjat, segons fonts populars.

Missatges a Ciutadans

I tot i que l’alliberament de Puigdemont i l’afer del màster de Cristina Cifuentes li han aigualit la festa d’una convenció que confiava que servís de punt d’inflexió per recuperar la iniciativa i poder somiar a esgotar la legislatura sense patir per l’auge de Ciutadans, el president espanyol també es va dedicar a enviar missatges al partit taronja. Rajoy va burxar en la falta d’experiència del partit d’Albert Rivera. “No tenen res a presentar, perquè són nous i no tenen passat. No han governat mai i això ho presenten com el seu gran mèrit. Nosaltres tenim passat, present i sobretot futur”, va dir el president del PP. El partit encara en un baix moment de forma la llarga precampanya cap a les autonòmiques del 2019.

Però Mariano Rajoy no defalleix a l’hora d’exhibir un optimisme sobreactuat per aixecar els ànims: “Sortim a guanyar, perquè quan guanya el PP guanya Espanya”.

stats