Política 18/04/2017

El PP veu "intencionalitat política" en la citació a Rajoy al cas Gürtel i no la "comparteix"

El PSOE i Cs aplaudeixen la decisió judicial però eviten demanar la dimissió de Rajoy. Podem ho troba "vergonyós"

D.s.u. / M.f.f.
2 min
Rajoy es mostra disposat a declarar i assegura que "sempre" col·labora amb la justícia

MadridLa citació de Mariano com a testimoni en el judici del cas Gürtel ha agafat a contrapeu el PP. Tot i que fonts de la Moncloa havien assenyalat que el govern espanyol "sempre" respecta les decisions judicials, el partit ha emès aquest dimarts a la tarda un dur comunicat en què critica la "intencionalitat política" de la citació i assegura que "no comparteix" la decisió dels jutges, a més de reiterar el respecte a la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit argumenta que la decisió "contradiu clarament la pròpia doctrina, de febrer i octubre del 2016, en què el mateix tribunal va rebutjar el testimoni de Mariano Rajoy amb l'argument que no era "ni pertinent ni útil" per a la causa. A més recorden que tant el fiscal com l'advocacia de l'estat s'han mostrat contraris a la prova testifical i diuen que és "absolutament excepcional" que s'admeti per la petició de l'acusació popular, contra el criteri del ministeri públic.

Asseguren també que la citació "posa en evidència l'error al qual indueix l'acusació popular en fer ús d'al·legacions falses i atribuir a Rajoy unes funcions que no corresponien als seus càrrecs i responsabilitats orgàniques".

El partit ataca l'acusació popular d'ADADE i els atribueixen la intenció de voler seguir un "procés mediàtic", que suposa una situació "d'abús de dret", perquè "una petició amb clara intencionalitat política s'emmascara sota un interès jurídic inexistent".

A més, asseguren que els dos advocats d'ADADE, Javier Ledesma i Mariano Benítez de Lugo, són "molt coneguts per la seva proximitat al PSOE".

Reaccions dels partits

L'oposició en ple ha aplaudit la decisió del tribunal de l'Audiència Nacional que jutja la trama Gürtel, tot i que amb matisos. El PSOE la veu "òbvia", mentre que Ciutadans no ho veu gens "estrany". Cap dels dos demana encara la dimissió del president espanyol. "Anem pas a pas", ha dit el diputat socialista Pedro Saura. "Si Rajoy fos imputat per corrupció política li demanaríem la dimissió, però ara aquest no és el cas", ha assenyalat la portaveu de l'executiva de Cs, Inés Arrimadas.

En canvi, a Podem li sembla "vergonyós" que un president del govern espanyol hagi de donar explicacions i creu que el fet quadra perfectament amb la seva estratègia de denúncia de la trama en un bus, en què Rajoy surt al costat de Luis Bárcenas i Rodrigo Rato. La portaveu adjunta de la formació lila al Congrés, Irene Montero, espera que Rajoy col·labori amb la justícia però considera "vergonyós" que un partit que "ha fet de la corrupció la seva manera de governar" dirigeixi Espanya.

stats