Política 05/09/2016

Rajoy diu que "perseverarà" per aconseguir l'abstenció del PSOE i ser investit president

El president espanyol en funcions argumenta que els socialistes són els "aliats potencials" del PP. El rei fa una crida al diàleg polític i dóna temps per negociar

Ara
3 min
Mariano Rajoy s’enfrontarà a un segon intent d’investidura en un mes amb molt activitat als tribunals.

Barcelona"La meva intenció es pot resumir en una paraula, que és perseverar". Aquesta és l'aposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per aconseguir ser investit president i evitar unes terceres eleccions a l'Estat. Rajoy ho ha dit des de Hangzhou (Xina), on ha participat a la reunió del G-20 després que el Congrés rebutgés dues vegades la seva investidura la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ho farà? Rajoy ha dit que defensarà el seu pacte amb Ciutadans i provarà de convèncer Pedro Sánchez que el PSOE és "aliat potencial" del PP. "És més aliat potencial aquell amb qui coincideixes en la defensa de la Constitució i tants altres temes", ha indicat el president en funcions.

Però davant la ferma negativa dels socialistes, Rajoy ha dit que almenys "deixin governar". "Aquí tothom em pregunta per això, no per cap altra cosa, perquè això no és normal, no passa a les democràcies avançades", ha afirmat.

Defensa de l'acord amb Ciutadans

Segons Rajoy, la intenció del PP és mantenir l'acord amb Ciutadans, al qual ha qualificat de "bon acord", que va servir almenys perquè 170 diputats hagin fet "un pas endavant" i diguin que cal formar govern. Així, el president en funcions ha explicat que el seu pla passa per "tornar a intentar el mateix" que ha intentat aquests mesos: l'abstenció del PSOE.

"Són possibles moltes fórmules però el més sensat, el que transmet credibilitat i confiança era un acord entre el PP, PSOE i Ciutadans", ha assegurat. "He complert amb la meva obligació presentant-me a la investidura i seguiré mantenint aquest plantejament", ha afirmat Rajoy, que ha negat que tingui un pla B per si fracassa.

Si, com sembla, el PSOE es manté en el seu 'no' a Rajoy, Espanya s'abocaria a un nou escenari electoral. "Anar a eleccions és molt preocupant", ha indicat el cap de l'executiu espanyol, que ha revelat que els altres líders mundials li han preguntat per aquesta possibilitat.

"No sé res sobre el fet que Soria vulgui renunciar"

Sobre la polèmica pel nomenament de l'exministre José Manuel Soria com a alt càrrec al Banc Mundial, Rajoy ha dit que no sap "res" que Soria vulgui renunciar a la seva candidatura. "L'únic que sé és que Soria ja se n'ha anat de la política, i ha manifestat la seva intenció de no tornar-hi més", ha argumentat Rajoy, per qui l'exministre és "un funcionari i ha participat en un concurs que s'ha resolt entre funcionaris".

El rei dóna temps als partits i fa una crida al diàleg

El rei Felip VI ha decidit "no iniciar de moment" noves consultes amb els partits, però els ha demanat que "dialoguin", segons la Casa del Rei. El cap de l'Estat ha comunicat aquesta decisió a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, amb qui s'ha reunit al Palau de la Zarzuela després de la investidura fallida de Mariano Rajoy.

Després de la investidura fallida, perquè es pugui celebrar un nou debat d'investidura és obligatori que el monarca obri una nova ronda de consultes amb els partits i encarregui la formació de govern a un candidat, que podria ser de nou Rajoy o algú altre. Ara bé, el termini per tramitar una altra proposta expira el 31 d'octubre, segons fixa la Constitució.

També podria passar que el cap de l'Estat no nombrés cap candidat a la investidura, si els partits no avancen en les seves negociacions per formar govern. Si això passa, o no prosperen noves investidures, el rei es veuria de nou abocat a dissoldre les Corts i convocar eleccions.

stats