Política 12/04/2014

Rajoy: "Ser espanyol i ser europeu són dues cares de la mateixa moneda"

Cospedal afirma que "socialisme, comunisme i nacionalisme són el passat"

Joan Rusiñol
2 min

MadridLes enquestes asseguren al PP que els resultats de les eleccions europees del 25 de maig seran molt ajustats. Ningú és capaç de preveure qui les acabarà guanyant. Per això, aquest dissabte el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha ordenat al seu partit que es "mobilitzi" per explicar els "esforços" que ha fet el seu govern des de finals del 2011. El vot de càstig a les seves polítiques i el baix nivell de participació poden ser dues claus dels resultats el 25 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a Toledo, Rajoy ha defensat que "ser espanyol i ser europeu són dues cares de la mateixa moneda", un toc d'alerta al sobiranisme, tot i que sense citar-lo directament. Ha dit que "avui per sort i per fortuna" ja no és imaginable per ningú viure "lluny" d'Europa.

El president del govern espanyol ha afirmat que estem en un punt d'"inflexió" en què, segons ell, ha començat la recuperació econòmica. "Tot el que no sigui guanyar, seria retrocedir" en aquest camí de sortida de la crisi, ha dit. Satisfet de la seva tasca a Brussel·les, ha sentenciat que "Espanya ha tornat a la sala de comandament" de la UE, superada l'etapa socialista. De fet, tant ell com els qui l'han precedit a la paraula en l'acte de presentació de la llista per a les europees han carregat amb duresa contra l'herència rebuda del PSOE.

Sobre el debat de la consulta

La secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha demanat el vot pel PP perquè "socialisme, comunisme i nacionalisme són el passat". Ha dit que en el debat sobre la consulta al Congrés, dimarts passat, va quedar clar que Rajoy governa per a tots els ciutadans, inclosos aquells que no pensen com ell.

El candidat als comicis comunitaris, Miguel Arias Cañete, ha afirmat que en aquestes eleccions cal triar entre dues maneres d'estar a Europa: "Defensant Espanya o sent amiguet bo de tots a baix cost".

Rajoy ha ironitzat sobre el retard a anunciar el cap de llista. Ha assegurat que ha volgut reservar "la part bona per al final". A l'acte no hi ha hagut cap referència al fins ara cap de files popular a Brussel·les, Jaime Mayor Oreja, i en canvi sí que s'han fet diverses referències a la fins ara eurodiputada Carmen Fraga, filla del president fundador del PP.

A l'entrada de l'acte, un grup de persones han escridassat els dirigents conservadors per la política que estan aplicant a les plantes de tractament de purins.

stats