Política 05/10/2017

Rajoy amenaça amb "mals majors" si es declara la independència i rebutja la mediació

Assegura que no té "res a parlar" que impliqui liquidar la unitat d'Espanya

Efe
3 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dijous al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que suprimeixi "al més aviat possible" el seu projecte de fer una declaració unilateral d'independència, perquè aquesta és "la millor solució" i, a més, "s'evitaran mals majors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Té una solució? Sí, i la millor és la ràpida tornada a la legalitat i l'afirmació al més aviat possible que no hi haurà una declaració unilateral d'independència, perquè amb això, a més, s'evitaran mals majors", ha dit Rajoy en una entrevista amb l'agència Efe.

Rebuig a la mediació

També ha dit que la unitat d'Espanya no pot "ser objecte de cap mediació ni de cap negociació" i ha recalcat que el "primer diàleg" que ha de recuperar la Generalitat és amb el Parlament i amb la societat catalana a la qual "s'ha dividit". Rebutja així Rajoy les ofertes de mediació que s'han proposat en els últims dies, entre les quals la del líder de Podem, Pablo Iglesias.

"Això no és un problema de mediació", ha dit el cap de l'executiu espanyol abans de recordar que, a més d'Iglesias, han sigut moltes persones les que s'han ofert per a aquesta tasca, "moltes amb bona voluntat".

Rajoy ha insistit que del que es tracta és de "complir la llei" i que "el que han de fer els que no l'estan complint és complir-la".

"I a partir d'aquí doncs ja viuríem en una situació de normalitat. Podríem parlar, podríem dialogar, podríem acordar, al Parlament o fora del Parlament; aquí del que es tracta fonamentalment és de tornar a la normalitat i tornar a una situació de legalitat, i això només ho pot fer qui ha violat la llei i qui ha establert una situació d'aquestes característiques", ha declarat.

El president del govern espanyol ha assenyalat que el "primer diàleg" que cal recuperar és al Parlament, on Puigdemont, segons ell, "no va deixar pensar" als diputats al ple dels dies 6 i 7 de setembre quan, "en tres hores, amb una mínima majoria i sense tenir competències per fer-ho", va liquidar la Constitució i l'Estatut en aprovar la llei de transitorietat.

Rajoy ha insistit que ell sempre ha sigut partidari del diàleg, però no "per incomplir la llei o liquidar la unitat nacional". "Sobre això no hi ha res a parlar ni tenim res a negociar", ha postil·lat.

No obstant això, ha posat èmfasi que el primer diàleg que s'ha de recuperar és el diàleg al Parlament, així com el diàleg amb els ciutadans de Catalunya "als quals s'ha dividit fins a una situació veritablement dramàtica com estem veient aquests últims dies".

Rajoy ha comparat l'actual situació amb el rescat bancari, i ha dit que farà, com en aquella ocasió "el que cregui" que ha de fer, i "en el moment que cregui més oportú".

Acusa Puigdemont de danyar la imatge dels Mossos

També ha acusat Puigdemont, de causar un "dany molt gran" a la imatge dels Mossos, alhora que ha qualificat d'"exemplar" l'actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que van carregar amb violència contra els votants l'1 d'octubre. Rajoy s'ha mostrat "orgullós" dels dos cossos.

Rajoy ha defensat el "rigor" i la "professionalitat" de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil el passat dia 1, tot i la campanya en contra seva i el fet que han sigut "assetjats" i "provocats".

Continuaran a Catalunya

Després d'indicar que ha donat ordres que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no abandonin cap hotel, ha precisat que els agents "se n'aniran quan se n'hagin d'anar, perquè el dispositiu estava previst per a uns dies en alguns casos, en altres una mica més de temps".

"Però no marxarà ningú, absolutament ningú per la pressió, em sembla un acte absolutament vergonyós i intolerable", ha respost Rajoy en ser preguntat per les suposades pressions que estan patint alguns hotels perquè no allotgin els agents.

Sense efecte als pressupostos

Sobre l'impacte en la política nacional, Rajoy ha deslligat la situació a Catalunya de l'aprovació dels pressupostos generals i ha assegurat que "en pròximes dates" l'executiu presentarà el projecte de llei amb els comptes de l'Estat del 2018 i espera obtenir els suports suficients per aprovar-los.

El president espanyol ha subratllat que els pressupostos "no tenen res a veure" amb el cas català.

Per això avança que el projecte de llei es presentarà pròximament i que el govern espanyol, igual que va passar amb els pressupostos del 2017, intentarà reunir el suport necessari perquè es converteixin en realitat.

"Són molt importants per consolidar la recuperació i per ajudar que l'ocupació, que està creixent a Espanya, ho faci al mateix ritme durant els pròxims anys i aconseguim que pugui haver-hi 20 milions d'espanyols treballant, que és el repte que ens hem marcat per a aquesta legislatura ", ha subratllat.

Podem l'acusa de "greu irresponsabilitat"

La negativa de Rajoy a seure en una taula de negociació amb Puigdemont per consensuar la mediació no ha agradat a Podem, que per boca de la seva portaveu al Congrés, Irene Montero, ha acusat el govern espanyol d'una "greu irresponsabilitat". A parer de la formació lila, és una "qüestió de mínims" el fet de dialogar una persona o un equip de persones que pugui incentivar el dialeg, com a mesura per prevenir una possible DUI que pugui incrementar l'escalada de tensió. Preguntada per si Carles Puigdemont hauria d'anunciar la retirada de la DUI perquè així Rajoy s'avingués a negociar, Montero ha recordat en declaracions des del Congrés que el president de la Generalitat ja s'ha pronunciat favorablement a seure amb el cap de l'executiu espanyol

stats