Política 20/04/2016

Rajoy, inflexible amb el procés després de la reunió amb Puigdemont: "Sense llei no hi ha democràcia"

Preveu posar-se d'acord amb la Generalitat sobre refugiats i finançament autonòmic. Anuncia una reunió entre Sáenz de Santamaría i Junqueras

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rajoy i Puigdemont s'han reunit durant dues hores i mitja a la Moncloa. EFE

MadridMariano Rajoy finalment ha donat la cara. En un gest inèdit respecte a la resta de reunions amb líders autonòmics, el president del govern espanyol en funcions ha comparegut després de la reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la Moncloa, que s'ha allargat durant dues hores i mitja i en què el mandatari català li ha presentat per escrit una proposta de referèndum vinculant. Rajoy s'ha mostrat inflexible amb el procés i ha brandat els mateixos arguments que durant tota l'última legislatura, però sí que ha estès la mà a estudiar les 46 mesures que li ha traslladat Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, ha detallat cinc qüestions que el president de la Generalitat li ha traslladat. La primera, el procés i la proposta de referèndum, en què ha recordat que "sense llei no hi ha democràcia" i que seguiran defensant la seva "posició política i personal d'unitat d'Espanya i sobirania nacional".

Amb tot, s'ha mostrat obert a "col·laborar" amb la Generalitat i ha anunciat una pròxima reunió entre la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. "Hi ha temes en què ens podrem posar d'acord", ha afegit. Considera que els grans assumptes que poden arribar a una "entesa" són sobre l'acollida de refugiats i un nou sistema de finançament autonòmic.

Judicialització de la política

Una altra de les peticions que ha traslladat Puigdemont a Rajoy és la necessitat d'acabar amb la judicialització de la política. "Hi estic d'acord, però hi ha una cosa molt important: no es pot fer política sense complir la llei", ha insistit. Amb tot, creu que les dues parts han de fer un "esforç per tenir menys disputes" en aquest terreny. Ha recordat que la Generalitat ha presentat fins a 49 recursos al Tribunal Constitucional l'última legislatura i que el govern espanyol n'ha presentat un total de 29.

stats