Política 29/03/2017

Rajoy intenta aplacar els recels per les inversions a Catalunya i reitera que seguirà defensant la unitat d’Espanya

El president espanyol assegura que el seu govern té capacitat per fer més inversió “al conjunt de l’Estat”

Acn
2 min
Mariano Rajoy en roda de premsa des de Malta aquest dimecres. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres des de Malta –on assisteix al congrés del PP Europeu- que les inversions que va prometre aquest dimarts per a Catalunya s’emmarquen en un augment de la capacitat d’actuació del seu executiu al conjunt de l’estat espanyol, i ha reiterat que independentment de les inversions que pugui fer a Catalunya “seguirà defensant amb claredat meridiana la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat en drets i deures de tots els espanyols, resideixin on resideixin”. Rajoy ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta sobre el malestar que l’anunci d’inversions a Catalunya ha generat a altres territoris de l’Estat. Rajoy ha recordat que durant la seva presentació a Barcelona va deixar clar que el seu govern posarà en marxa més infraestructures “al conjunt d’Espanya i també a Catalunya”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol reclama a la Generalitat "seure a treballar com més aviat millor" sobre Rodalies

Rajoy ha fet aquestes manifestacions després que –fruit de la conferència en què va prometre 4.200 milions d’inversió a Catalunya fins al 2020- alguns territoris hagin reclamat al seu executiu que aclareixi la seva política de distribució d’inversió. El primer govern a fer-ho va ser la Junta d’Andalusia. El conseller d’Economia, Antonio Ramírez de Arellano, va demanar “garanties d’igualtat” i va qüestionar que el govern espanyol anunciï inversions a Catalunya i no plantegi, per exemple, un pla d’ocupació al seu territori.

Rajoy ha assegurat que va ser a Catalunya com ha sigut "a altres bandes d’Espanya, bé anunciant infraestructures, bé anunciant algunes de les inversions que es faran”. “Ahir vaig explicar a Catalunya que un cop superada la crisi estem en condicions de fer i posar en marxa més infraestructures, i vaig dir al conjunt d’Espanya i també a Catalunya”, ha insistit. En aquest sentit ha recordat algunes de les inversions del seu executiu, com el corredor mediterrani, que afecta “diverses comunitats autònomes”, així com l’alta velocitat a Galícia i el País Basc, a ciutats com Granada i Múrcia, i obres a Extremadura.

“En aquest moments som en una situació millor que fa 5 anys perquè l’economia s’ha anat recuperant i, per tant, podrem fer més coses, a Catalunya i a la resta d’Espanya”, ha dit. Ha volgut afegir que “és evident” que “el govern ha defensat i seguirà defensant amb meridiana claredat tres coses: la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat en drets i deures de tots els espanyols, resideixin on resideixin”.

stats