Política 08/05/2018

Rajoy diu que la justícia espanyola és "homologable" a les europees tot i les traves a les euroordres

Afirma que el sistema judicial espanyol és "homologable" als europeus

Dani Sánchez Ugart
1 min
L'última sessió de control amb Mariano Rajoy al Senat va ser el passat febrer. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat aquest dimarts que els jutges espanyols són "independents" i que les seves sentències, que "es poden compartir o no", es poden recórrer. Rajoy ha considerat que el sistema judicial és "homologable" als europeus, tot i que "es pot millorar", però que per fer-ho cal començar "respectant" les seves decisions. Això, tot i les reticències que estan mostrant els tribunals europeus per extradir els polítics perseguits per l'1-O, i el fet que cap d'ells està en presó preventiva fora de les fronteres de l'Estat. El senador d'ERC Joaquim Ayats li havia preguntat durant la sessió de control al govern espanyol si li semblen "justes" algunes decisions judicials conegudes en les últimes setmanes, com la de la Manada o l'acusació de terrorisme a una integrant dels CDR.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy li ha replicat que tenen "punts de vista diferents sobre la separació de poders, l'estat de dret i el concepte de la democràcia". El president espanyol ha defensat que la justícia no la imparteixen els senadors, sinó els jutges: "Vostè creu que això és un model propi d'una democràcia avançada?" A més, ha acusat els independentistes de no creure en la separació de poders, i ha retret la llei de transitorietat, en què, segons ell, el president de la Generalitat havia de triar els jutges. "Li demano que assumeixin, acatin i respectin les sentències i les lleis i deixin de fabular sobre fosques ingerències del govern [espanyol]" en l'estament judicial.

A més, ha instat les forces independentistes a formar un Govern que tanqui l'actual etapa i "acabi amb la divisió de la societat".

stats