Política 08/10/2017

Rajoy, sobre l'article 155: "No descarto res absolutament, tot al seu temps"

Dues enquestes de l''Abc' i 'La Razón' diuen que la majoria dels espanyols estan d'acord a aplicar aquest article de la Constitució

Ara
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy

BarcelonaEl president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que no descarta en absolut aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola, però que abans d'aplicar mesures com aquesta o l'estat d'excepció haurà de parlar, segons com vagin passant els esdeveniments a Catalunya, amb altres forces polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No descarto absolutament res del que diu la llei. El que hagi de fer ho faré al seu temps. L'ideal seria que no calgués prendre solucions dràstiques, però per a això hi hauria d'haver rectificacions", ha contestat Rajoy en una entrevista a 'El País' en ser preguntat per si l'executiu aplicarà aquest article davant l'amenaça de declaració unilateral d'independència (DUI) del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El cap de l'executiu espanyol ha recalcat que Espanya "no es dividirà" i que la "unitat nacional" es mantindrà. Davant el suposat pronunciament a favor de la DUI per part del Parlament la setmana vinent, Rajoy ha reiterat que el govern central prendrà qualsevol de les mesures que li permeti la llei: "Vull dir una cosa amb absoluta claredat: mentre l'amenaça d'una declaració d'independència no desaparegui del panorama polític serà molt difícil que el govern no prengui decisions", ha destacat.

Així mateix, ha defensat que és "absolutament irrellevant" que el Parlament pretengui que la declaració d'independència entri en vigor l'endemà de ser anunciada o que sigui una declaració d'independència amb condició suspensiva, resolutòria, en diferit o amb "qualsevol de les múltiples formes que van circulant per aquí".

Rajoy ha explicat que és "molt difícil" negociar amb qui no té més que un objectiu i és "incapaç de moure's ni un centímetre". "Farem servir tots els instruments que ens dona la legislació. Correspon al govern espanyol prendre la decisió i fer-ho en el moment just. Hem escoltat molta gent. Crec que sabem el que pensen els espanyols. I han de saber que el govern espanyol també sap el que ha de fer", ha subratllat.

Els espanyols, a favor del 155

I què pensen els espanyols? Gairebé el 80% rebutgen la DUI a Catalunya i més de la meitat donen suport a suprimir l'autogovern català i que l'Estat assumeixi les competències si tira endavant el procés sobiranista, segons dues enquestes que publiquen avui 'La Razón' i l''Abc'.

En el cas del diari 'La Razón', el mostreig, fet per NC Report entre els dies 4 i 7 d'octubre, posa de manifest que aproximadament 8 de cada 10 espanyols no fan costat a la DUI, mentre que entre els catalans són una mica més de la meitat (el 58,9%) els contraris al fet que Catalunya s'independitzi d'Espanya, enfront del 35,1% que sí que ho volen.

A més, aquesta enquesta sosté que el 53,1% dels espanyols serien partidaris d'aplicar l'article 155 de la Constitució en cas que es declari la DUI, mentre que entre els catalans són majoria (el 55,6%) els que s'oposen a aquesta mesura.

En la mostra de l'Abc –que ha elaborat GAD3 al llarg d'aquesta setmana– són encara més (un 60%) els espanyols que opinen que l'Estat s'hauria de fer càrrec de totes les competències de Catalunya si es declarés la independència, enfront del 34% dels catalans que pensen el contrari.

L'enquesta de GAD3 també revela que 2 de cada 3 espanyols creuen que l'Estat hauria de recuperar les competències transferides a Catalunya en seguretat i educació, que el 75% dels catalans pensen que el moviment independentista està perjudicant econòmicament la seva regió (al voltant del 100% en la resta del país) i que 7 de cada 10 aposten pel diàleg per evitar la ruptura amb Espanya.

stats