Política 12/09/2016

Rajoy ignora el clam de la Diada en el seu primer discurs després de la manifestació

El president espanyol en funcions centra el seu discurs davant la plenària del PP al Congrés en la seva investidura

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy, a la reunió plenària del PP al Congrés, aquest dilluns / EFE

MadridNi una paraula del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, sobre la multitudinària manifestació d'ahir, diumenge, en la seva primera compareixença pública després de la Diada. En un discurs de 20 minuts, i en obert als mitjans, davant de la plenària del PP al Congrés, Rajoy s'ha dedicat a desgranar les causes que han portat al bloqueig polític a Espanya i no ha fet cap referència a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa ja va guardar silenci ahir durant la manifestació, però s'esperava que Rajoy hi fes alguna referència avui, tenint en compte també l'oferiment de referèndum pactat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha dit que té previst fer-li. Però no. El cap de l'executiu en funcions ha fet el repàs habitual dels esdeveniments polítics a Espanya des del 26 de juny, ha reclamat el seu dret a governar i ha carregat contra el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui culpa de la situació de bloqueig en què es troba la política espanyola.

Després de la reunió, a més, Rajoy ha evitat les preguntes que li ha fet la premsa sobre la Diada. Fonts del partit expliquen que el president en funcions ja "ha dit el que havia de dir", en referència al tuit que va enviar ahir, en què desitjava una "Diada de seny" i que fos "per a tots els catalans".

L'única referència a l'independentisme ha vingut, precisament, quan el president en funcions ha volgut acorralar Sánchez per avisar-lo que no pacti amb els partits sobiranistes del Congrés: "Va en contra de l'ideari del PSOE i dels seus votants", ha afirmat, en la mateixa línia que van fer ahir altres dirigents del seu partit i també de Ciutadans.

Segons ell, aquesta és una de les tres opcions que tindria Sánchez per intentar qüestionar-li la presidència de l'executiu, però, ha dit, és tan inviable com el pacte amb Podem i Ciutadans que busca el líder socialista. "Volen esperar a veure què passa en les eleccions basques i gallegues, perquè posen els interessos de partit per davant dels dels espanyols", ha acusat.

Sobre aquests comicis, Rajoy ha afirmat que aspiren a guanyar i a poder governar a Galícia, a la vegada ofereixen una alternativa que mantingui la unitat al País Basc.

stats