ELS PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT
Política 28/04/2012

Rajoy només té bones paraules per a Camacho

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va tornar de Madrid amb les mans buides. La reunió amb Mariano Rajoy no va servir per arrencar nous compromisos d'inversió a Catalunya.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy només té bones paraules per a Camacho

MADRID.Un dels objectius d'Alícia Sánchez-Camacho aquesta legislatura, aprofitant que el govern d'Artur Mas no té majoria absoluta, era convertir-se en la interlocutora directa entre Barcelona i Madrid. Ahir, però, va topar contra el mur de la inflexibilitat de Mariano Rajoy, decidit a no tocar ni una coma dels pressupostos de l'Estat. Ja va avisar el ministre Montoro a CiU que no posarà sobre la taula "ni un euro més". La presidenta del PP català tampoc se'n va sortir, a la reunió que va mantenir a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la ronda d'entrevistes amb els presidents autonòmics el president espanyol ha inclòs els pocs barons del seu partit que no governen. Va convocar el basc Antonio Basagoiti el 14 de febrer i ara, dos mesos després, la líder del PP a Catalunya.

La trobada va servir per a tres coses: constatar la falta de nous "gestos" de Rajoy cap a Catalunya, tal com li va reclamar Sánchez-Camacho; allunyar el fantasma d'una intervenció estatal de les finances catalanes, i exigir al PP català que mantingui una actitud de "responsabilitat" a Catalunya, ara que l'entesa entre els populars i els convergents sembla que comença a trontollar.

En el primer capítol, l'actitud de la dirigent catalana demostra que la lletra dels comptes que ha aprovat l'executiu espanyol no convenç gens el PP de Catalunya. Per això va comunicar a Rajoy "la necessitat d'entendre la sensibilitat catalana". La resposta del president va ser derivar-la a Montoro perquè discuteixi amb ell qüestions molt puntuals relacionades amb les infraestructures, com les inversions urgents a la N-II. De moment, Camacho es va comprometre a portar-ho al Senat.

Rebaixar la tensió amb CiU

En el paper d'interlocutora entre Madrid i Barcelona, va subratllar que la revisió de les inversions l'han de negociar Rajoy i Mas en la seva segona reunió, que podria ser durant el mes de maig.Fonts del PP català van assegurar que el president espanyol no està preocupat pels últims episodis de tensió entre els conservadors i els nacionalistes catalans, plasmats en l'esmena a la totalitat als comptes públics. Des de la Moncloa, Sánchez-Camacho va insistir a CiU que segueixi el seu exemple i ara "doni suport" als pressupostos de l'Estat encara que no els convencin. Va passar de puntetes sobre els incompliments que ha comès l'executiu del PP en les inversions a Catalunya. A la reunió no van aparèixer els milions de l'addicional tercera de l'Estatut.

Per aplanar de nou el camí, després de la trobada, la presidenta dels populars catalans va mostrar-se segura que es pot "descartar el risc d'intervenció" de Catalunya. "El president del govern d'Espanya està completament convençut que el govern de la Generalitat és responsable i complirà el dèficit", va dir taxativa. Passi el que passi, però, Rajoy va exigir-li que no perdi la condició d'aliada principal de l'executiu al Parlament de Catalunya. Una cosa és que no hi hagi preocupació a la Moncloa, i l'altra, que el PP no s'adoni del flirteig dels nacionalistes amb ERC.

"Som l'autèntica alternativa de centre [...] davant possibles desafiaments separatistes", va avisar. És en aquest marc de "moderació" que va situar la proposta de pacte fiscal del PP català, que, segons va dir, no té cap "matís" per part de Rajoy.

stats