Política 15/12/2015

Rajoy reclama més que un acord d'investidura: vol un pacte d'estabilitat després del 20-D

En una conversa informal amb periodistes, el candidat del PP té clar que guanyaran el 20-D i posa en dubte que el PSOE sigui la segona força

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez als funerals d'estat pels dos policies morts a Kabul / EFE

SantanderMariano Rajoy finalment ha trencat el gran tema tabú aquesta campanya: la política de pactes. Si en una cosa coincideixen totes les enquestes és que el PP serà primera força el 20-D, però lluny de la majoria absoluta. En una conversa informal amb periodistes just després d'aterrar a Santander, el candidat del PP ha admès que amb un govern en minoria ho tindrà "molt difícil" per garantir l'estabilitat. Per això ha reclamat, a més d'un acord d'investidura per fer-lo president, un pacte d'estabilitat per poder aguantar a la Moncloa tota una legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si no hi ha acord de govern, ha d'haver-hi algun tipus d'acord", ha assenyalat des del bus de la caravana que el segueix durant tota la campanya -fins ara encara no hi havia pujat-. Amb tot, Rajoy s'ha negat a augurar si un futur pacte d'estabilitat podria ser amb Ciutadans, que rebutja frontalment a negociar qualsevol tipus d'acord, més enllà de l'abstenció en la investidura. Però les males relacions amb el PSOE després de la batalla de retrets al debat col·loca Rivera en l'únic candidat possible a aquesta crida.

Malestar pel debat

Rajoy té clara la victòria el 20-D, però posa en dubte que el PSOE sigui la segona força i alerta del possible 'sorpasso' de Podem. Els populars estan disposats a treure el màxim rèdit electoral de l'actitud del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el cara a cara a l'Acadèmia de Televisió. L'actual inquilí de la Moncloa considera que en el debat va guanyar la "bona educació" i lamenta que el PSOE caigués en l'insult. "En més de 30 anys de vida política no havia vist un atac així", ha assenyalat sobre el fet que el líder socialista l'acusés "'d'indecent". "Roí, mesquí i miserable no li dic si no em surt de l'ànima", ha afegit marcant grans diferències amb els altres debats amb Rubalcaba i Zapatero.

El pactòmetre de l'ARALes condicions de Rivera

Rivera no està disposat a pactar amb els populars ni entrar a governar si no és primera força. Però tampoc està disposat a deixar Espanya en la situació d'ingovernabilitat que tant han criticat a Catalunya. En una conversa informal amb periodistes dijous passat, el líder de C's va obrir la porta a abstenir-se en la investidura de Rajoy. Permetre formar govern per poder organitzar-se com a oposició.

Ciutadans s'ha compromès a no pactar amb els populars ni amb els socialistes si no guanya les eleccions. Això significa ni entrar al govern ni votar a favor de la investidura, tal i com han fet a Andalusia o a la Comunitat de Madrid. És a dir, no posar ni acceptar condicions. "La pròxima legislatura la separació de poders serà més important que mai, i des de l'oposició es poden liderar canvis que el govern espanyol no aprovi. El Congrés pot convertir-se en un govern paral·lel", va assenyalar Rivera.

Si guanyés el 20-D, cosa que ja veu molt difícil, el partit taronja proposa crear un "govern de majoria". Obrir l'executiu a polítics d'altres partits per aconseguir "equilibri" i "estabilitat", ja que és conscient que la majoria absoluta és impossible.

Tot dependrà del número d'escons que tingui cada partit. Rivera s'aferra a les enquestes i defensa que si va pactar amb PP i PSOE després del 20-D va ser perquè la correlació de forces era molt diferent.

stats