Política 04/03/2015

El govern de Rajoy portarà al TC la llei catalana d'acció exterior

L'alt tribunal admetrà a tràmit el recurs suspendria la llei per un màxim de 5 mesos prorrogables

Europa Press
2 min

MadridEl Consell de Ministres autoritzarà aquest divendres el president Mariano Rajoy a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'acció exterior, segons ha avançat Europa Press. Si el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs (tots s'admeten llevat d'error formal en la redacció), acordarà també suspendre la vigència de la llei en compliment de l'article 161.2 de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta suspensió serà per un màxim de cinc mesos; abans que conclogui aquest termini el tribunal haurà de decidir si prorroga la suspensió o l'aixeca, i la Generalitat té dret a recórrer la decisió. La llei d'acció exterior i de relacions amb la UE va entrar en vigor el 12 de desembre, i el Govern espanyol només ha decidit recórrer-hi quan ha comprovat quin ús en feia la Generalitat.

I és que en els últims mesos la Generalitat ha pres decisions en acció exterior que han alarmat a l'Executiu perquè la direcció de la política exterior correspon al Govern central. Això significa que les autonomies han de mantenir el principi d'unitat de l'acció exterior de l'Estat, segons fonts governamentals.

L'acció exterior de la Generalitat

A final de desembre la Generalitat va publicar un decret que anunciava l'obertura de noves delegacions de la Generalitat a Roma i Viena. Tot i això, va comunicar la mesura al Govern central després de la publicació del decret en el DOGC, malgrat que la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat l'obliga a avisar amb caràcter previ, perquè els ministeris d'Exteriors i Hisenda han d'elaborar informes no vinculants sobre l'oportunitat i conveniència de tal decisió. Per això, el Govern espanyol ha decidit també recórrer contra aquests decrets per la via del contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Però a més, i en paraules del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, el govern espanyol percep que les noves delegacions s'assemblen cada vegada més a una ambaixada, que només pot obrir l'executiu espanyol, i està convençut que no s'obren per defensar els interessos catalans o promoure'n la llengua i la cultura, sinó "per encoratjar el procés sobiranista".

Al gener, la Generalitat va nomenar l'exportaveu de la Comissió Europea Amadeu Altafaj com el seu "representant permanent davant de la UE", tal com va avançar l'ARA. Fins ara, al capdavant d'aquestes oficines hi havia un "delegat", però el nomenament d'Altafaj és el primer en què un govern autonòmic denomina formalment a aquest càrrec polític "representant permanent".

stats