Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Rajoy presenta la primera llei de transparència per saber en què es gasten els diners públics o si "es col·loca algú"

El consell de ministres regula el dret dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions. La norma obligarà a publicar sous i pressupostos, i preveu per primera vegada sancions penals d'inhabilitació als mals gestors

El consell de ministres aprova aquest divendres l'avantprojecte de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern, una norma que fixa per primera vegada els drets dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions, obliga a publicar sous i pressupostos i preveu per primera vegada sancions penals d'inhabilitació als mals gestors.

Segons Mariano Rajoy, la llei permetrà que els ciutadans sàpiguen "en què es gasten els seus diners o que, si es col·loca algú, surti amb nom i cognoms".

Un cop aprovat l'avantprojecte, el govern espanyol sotmetrà el text a audiència pública durant 10 dies perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions, i després presentarà el projecte de llei que es tramitarà al Congrés.

La transparència també afectarà la concessió de subvencions, que s'hauran de fer públiques, i obligarà les administracions a donar a conèixer a través de les seves webs els pressupostos, els impostos que paguen els ciutadans i els sous dels dirigents.

Sancions penals per als mals gestors

Segons Rajoy, la llei també inclourà "un sistema de responsabilitat per a tots els gestors que facin mal ús dels diners de tots els contribuents". L'executiu espanyol planteja sancions i penes de fins a sis anys d'inhabilitació per als mals gestors.

Les sancions es podrien centrar en els càrrecs públics que ocultin factures, que aprovin projectes sense pressupost o bé que incompleixin els límits de dèficit. Per aquest motiu la llei incorporarà una disposició addicional de modificació del Codi Penal.

Primera llei de transparència

Espanya és dels pocs estats europeus que encara no té una llei de transparència. L'anomenat 'open goverment' ja s'ha implantat als Estats Units, el Regne Unit i els països nòrdics. Un dels principals impulsors de la iniciativa és el president nord-americà Barack Obama. Els EUA tenen, per exemple, la web 'Data.gov', que, entre altres qüestions, permet saber qui i quan ha visitat la Casa Blanca i si els visitants han donat diners a les campanyes electorals.

A Espanya, la plataforma Coalicción Pro Acceso, integrada per 54 organitzacions, reivindica mesures similars. La 'Campaña de las 100 preguntas' va posar de manifest la poca transparència de les administracions espanyoles.

RE

Més continguts de