OBSERVATORI
Política 04/09/2017

Rajoy presentarà dos recursos al TC

Caldrà veure fins on està disposat a arribar Rajoy amb la possible suspensió de Carles Puigdemont

i
Ernesto Ekaizer
3 min
María Dolores de Cospedal i Mariano Rajoy a la junta del PP.

Un cop s’aprovi la llei del referèndum i se signi el decret de convocatòria de l’1-O, el govern espanyol presentarà dos recursos d’inconstitucionalitat per suspendre automàticament les dues decisions. Des del juliol, el Tribunal Constitucional (TC) treballava amb la hipòtesi que el 6 de setembre seria el dia D i que Rajoy portaria els recursos el divendres 8, un cop reunit el consell de ministres i avalat per un informe del Consell d’Estat. Això posposava fins al dilluns 11 o el dimarts 12 la suspensió de les resolucions per part del TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’alt tribunal comença el curs ordinari els dies 6 i 7. Tot i que no hi ha confirmació, Rajoy busca un cop d’efecte immediat després de l’aprovació de la llei de l’1-O i de la signatura del decret: podria reunir el consell de ministres el dijous 7 i aprovar els recursos perquè el TC resolgui el mateix dia 7.

La hipòtesi que Rajoy s’inclinés per la via de l’incident d’execució no serveix per a la llei del referèndum i el decret de convocatòria, perquè no són resolucions que el TC hagi abordat anteriorment. Tot i que tenen a veure amb altres decisions de l’alt tribunal, el que busca el president espanyol és que s’apliqui la suspensió automàtica de les dues qüestions, prevista en l’article 161.2 de la Constitució. L’incident d’execució es podria presentar després dels recursos, però suposa un tràmit més dilatat perquè exigeix al TC escoltar l’altra part: el Parlament i el Govern.

Caldrà veure fins on està disposat a arribar Rajoy amb la possible suspensió de Carles Puigdemont. Hi ha dos elements que cal tenir en compte: d’una banda, el resultat no és automàtic i el president de la Generalitat ha dit que no acatarà; de l’altra, un cop firmat el decret, l’organització de l’1-O passa a ser obra del mecanisme aprovat: la Sindicatura Electoral Central i les sindicatures de les quatre províncies.

La suspensió d’autoritats, segons un sector del TC que va presentar vots particulars en la reforma de la llei orgànica del tribunal, no hauria de ser funció d’un òrgan destinat a interpretar les lleis, sinó de tribunals ordinaris. Per tant, pressionar en aquest sentit suposa córrer el risc de dividir un TC que fins ara ha decidit unànimement en tot el que fa referència al referèndum, sobretot perquè suspendre càrrecs del Govern no aporta mitjans eficaços per garantir la desarticulació de l’1-O, un cop aprovat el decret.

El govern espanyol, en públic, dona poques pistes sobre com mirarà de desorganitzar l’1-O després d’haver aconseguit la suspensió automàtica de la llei i el decret. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, estan treballant des de fa setmanes en el full de ruta. Rajoy ha donat la consigna que no és admissible ni tan sols una ombra del 9-N. La desarticulació de l’1-O s’ha de produir molt abans perquè aquell dia només tinguin lloc actes residuals o amb la mínima projecció. Això suposa advertir dels delictes que les sindicatures electorals podrien cometre (desobediència, prevaricació, usurpació de funcions a les juntes electorals de la llei electoral, malversació de fons públics, coaccions), així com fer un seguiment dels camions que traslladin urnes. Hi haurà peticions de fiscals a jutges amb la idea d’obtenir ordres que els Mossos hagin de complir per prendre la temperatura del cos policial.

stats