Política 29/01/2016

Rajoy pressiona Sánchez perquè obeeixi la vella guàrdia

El PSOE diu que deixar governar el PP seria indultar-lo

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy vol protagonisme: cada dia busca un espai per seguir pressionant el PSOE.

MadridMariano Rajoy té ganes de protagonisme malgrat el degoteig d’escàndols de corrupció que planen sobre el seu partit, el primer imputat en democràcia. Des que divendres passat va declinar l’oferta del rei, no han cessat les intervencions, gairebé diàries. Avui hi tornarà, després d’haver concedit dimecres una de les entrevistes més llargues des que és a la Moncloa. L’estratègia és pressionar i pressionar el PSOE perquè el mantingui a la presidència del govern espanyol i, per això, ha optat per remoure les divisions internes a Ferraz. Però el missatge és també per a les seves files: cada cop més veus insinuen que hauria de fer un pas enrere. El líder de C’s, Albert Rivera, també ho diu cada dia més alt. I, ahir, al gabinet del president espanyol en funcions no li va passar per alt que la consigna de l’expresident socialista Felipe González en una entrevista a 'El País' era bona per als populars, però dolenta per al seu futur polític. González reclama al PSOE que permeti un govern de PP i C’s, però deixa clar que Rajoy ja no pot abanderar aquest projecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder popular va evitar ahir referir-se directament a l’expresident, però va fer una nova crida a una gran coalició. Durant la visita a un centre de formació professional a Madrid, Rajoy va reclamar a Sánchez que decideixi entre intentar formar govern amb Podem o bé donar suport al PP. "Vivim ara una etapa complexa, difícil, de negociacions o no negociacions. Això els polítics ho hauríem d’anar tancant ràpid. I qui té la clau ara mateix ha d’escollir ja amb qui vol associar-se", va assenyalar, intentant collar el PSOE de cara al comitè federal clau previst per a dissabte. "Nosaltres hem fet una oferta per a l’estabilitat, la moderació, la sensatesa i el sentit comú. I el primer, el segon i el quart tenen l’obligació d’entendre’s en benefici d’Espanya", va afegir.

Els 'barons' també diuen 'no'

Però si per a una cosa està servint l’estratègia de pressió de Rajoy és per tancar files dins del PSOE. Si bé just després del 20-D la 'baronessa' andalusa, Susana Díaz, va gosar desafiar el lideratge de Sánchez, ahir va sortir en defensa del secretari general i en contra del missatge de l’expresident socialista. El mateix va fer el president valencià, Ximo Puig. Díaz, però, s’acosta cada vegada més a la tesi de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, partidari d’eleccions anticipades. "No estic ni a prop ni lluny de ningú", va assenyalar, marcant territori.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha admès aquest divendres que desconeix el desenllaç del Comitè Federal del PSOE de demà, encara que ha considerat que no caldria canviar "ni una coma" el posicionament que es va adoptar en aquest mateix òrgan el 28 de desembre, atès que no s'han iniciat negociacions de govern. En una entrevista a Antena 3, Iceta ha assegurat que li traslladarà a Pedro Sánchez que si rep l'encàrrec del rei de formar govern, explori pactes amb els altres partits i, en el cas d'aconseguir un principi d'acord, ho exposi davant els òrgans de decisió del partit perquè llavors prenguin una decisió.

L’equip de Pedro Sánchez continua construint un mur de contenció més alt contra Rajoy aferrant-se a la presumpta corrupció al PP. "Deixar governar el PP és una manera d’indultar-lo, de blanquejar-lo, de la corrupció", va alertar ahir el secretari d’organització del PSOE, César Luena, en una entrevista a Telecinco. "El PP ha de pagar a l’oposició el que ha fet sistemàticament durant molts anys, per regenerar-se i contribuir així a regenerar la democràcia", va afegir.

Igual que Rajoy, tant Podem com Ciutadans també tiren la pilota a la teulada de Ferraz. Pablo Iglesias ja està disposat a posar "data i hora" per reunir-se amb Sánchez i evidenciar que no hi ha una resposta clara de la direcció del PSOE. El partit lila creu que les bases socialistes no pensen el mateix que González i realment busquen una entesa. És el missatge que ahir va transmetre Alberto Garzón (IU) en la segona ronda de contactes amb el rei, en què va defensar un "govern d’esquerres". Avui s’hi reuneixen Democràcia i Llibertat, Compromís i En Marea.

stats