Política 01/03/2016

Rajoy cedeix el protagonisme a Sánchez i evita comentar el discurs

Iglesias, "decebut" amb el discurs de Sánchez per no fer cap oferta en ferm "el dia que juga a ser president"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, en el moment de marxar del Congrés després d'escoltar el discurs de Sánchez. Ha evitat fer declaracions.

MadridNi a l'entrada ni a la sortida. Mariano Rajoy no ha fet cap declaració aquest dimarts al Congrés per valorar la intervenció de Pedro Sánchez al debat d'investidura. Es reserva per a demà, assenyalen fonts del PP. Ha decidit així cedir tot el protagonisme al líder socialista, tal i com buscava Ferraz en situar l'inici del ple a la tarda, en què només ha permès que parlés el candidat a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, en un tuit ha resumit la seva posició en la votació de dimecres al Congrés amb el 'hashtag' #NOaPedroSanchez. Les piulades que fa l'expresident ell directament porten la firma MR, aquesta, no.

Tots els membres del govern espanyol han evitat les càmeres. Tots, excepte la vicepresidenta en funcions de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que s'ha limitat a dir una sola frase: "Per molt em pesi la setmana que ve seguirem parlant d'investidura".

En una conversa informal amb periodistes, el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, s'ha mostrat "decebut" pel discurs i l'ha considerat el "pitjor" que ha escoltat mai des del 1977. Per a Margallo hi ha molts punts en què poden estar en comú amb el PSOE, sobretot en matèria de política exterior i europea, però han vist poques "concrecions". És a dir, que la música sona ve però no coneixen encara la lletra.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha titllat el discurs de Sánchez de culminació d'un procés de "frau i engany", perquè considera que no hi ha hagut "diàleg" en les negociacions. Per als populars, Sánchez "volia aprofitar el dia d'avui en el primer dia d'un míting electoral amb el que ell està compromès". "El senyor Sánchez hem vist que ha passat del no, no no, al jo, jo jo. I jo mai havia vist tanta petulància en un debat d'investidura", ha afegit.

Un discurs "decebedor"

Tots els partits menys Ciutadans i el PSOE han qualificat el discurs amb un sol adjectiu "decebedor". Ho ha dit tant Pablo Iglesias, el líder de Podem; com el d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el d'ERC, Joan Tardà; el del PNB, Aitor Esteban i el de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs.

Les valoracions:

Podem, Pablo Iglesias: "L'he escoltat dir que els sabors autèntics són els que es barregen. Per a mi el pacte entre el senyor Rivera i el senyor Sánchez té gust a més del mateix".

En Comú Podem, Xavier Domènech: "Amb el discurs d'avui Sánchez ha protagonitzat el guió d'una pel·lícula que ja està escrit"

ERC, Joan Tardà: "Zapatero al costat de Sánchez era Olof Palme. Ha estat un discurs cínic i ple de tòpics, incapaç de plantejar un mínim d'autocrítica" / "Sent una persona jove avui ha semblat molt antiquat, amb tesis més pròpies d'altres temps"

Democràcia i Llibertat, Francesc Homs: "No ens ha sorpes el discurs pel que fa el contingut i la perspectiva catalana, però sí que fos tan a la defensiva, intentant excusar-se de tot, i que al final reconegués que no hi hauria investidura. Em pregunto: què farem aquí fins divendres?"

PNB, Aitor Esteban: "No ha picat l'ullet a temes d'Euskadi. Això és una comunitat de veïns i ens hem de posar d'acord".

Compromís, Joan Baldoví: "M'ha semblat previsible i decepcionant i hauria pogut incidir en punts de desacord si volia que els que votarem que 'no' canviem d'opinió"

IU-UP, Alberto Garzón: "Després del fracàs de la investidura, després del dia 4, seguirem dialogant, perquè aquesta paraula la recollit. Cal tornar a la taula a quatre amb un mínim de 161 diputats i que pot tenir aliances suficients" / "Diu Sánchez que és l'economia que ens separa. Creiem que sí, però ell ha escollit l'ibex-25 en l'acord".

stats