12/03/2016

Rajoy espera que Sánchez “reflexioni” abans de parlar-hi

2 min

MadridCiutadans vol intensificar la pressió política per aconseguir que abans de final de mes, en concret abans de Setmana Santa, el PP i el PSOE accedeixin a seure amb ells i obrir una negociació per fer possible el tripartit d’ordre. Ni els populars volen renunciar al fet que Mariano Rajoy sigui president del govern ni els socialistes volen un acord en què hi hagi el PP. Només el partit d’Albert Rivera evita els vetos i els compromisos. La realitat, però, és que, ara com ara, Rajoy i Sánchez ni parlen. Fa una setmana de la investidura fallida; el marcador dels dos mesos -la botzina sonarà el dos de maig- corre i res es mou. De fet, el president del govern en funcions no pensa trucar al líder del PSOE fins que li baixin els fums i toqui de peus a terra, segons explicaven ahir al Palau de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres, responent com a portaveu oficiosa del PP, que encara “caldrà reflexionar uns dies, asserenar-se i després parlar”. Segons ella, el PSOE “haurà d’assumir que la investidura va punxar, que el debat va ser el que va ser i que pactar amb Podem és el pitjor per al país i l’economia”, va dir.

Va lamentar que els populars s’hagin hagut d’acostumar ja “a les negatives de Sánchez” però va aclarir que, si és per tenir un govern, “val la pena seguir provant-ho”. Un missatge directe al líder del PSOE, per les seves negatives a una gran coalició. “No direm quan hi parlarà Rajoy perquè ell serà el primer a saber-ho, però trucarem a Sánchez”, va assegurar. Algunes fonts esperen que la setmana que ve, la primera amb ple al Congrés, es pugui començar a desbloquejar la situació, encara que, de moment, segueix havent-hi una perspectiva gairebé nul·la d’acord.

També en relació amb les negociacions sobre la formació del nou govern, la vicepresidenta va dir que “el PP necessita el PSOE per governar de la mateixa forma que ho fan molts altres països”, i per a això, va dir, calen “reunions d’alt nivell i no de comissions tècniques”, en referència a les intencions negociadores de Ciutadans. El que és “seriós”, segons ella, és “comptar amb la força més votada”. Una cosa que no volen fer ni el PSOE ni Podem. Ahir Pablo Iglesias es va deixar veure a la vora de Sánchez en l’homenatge a les víctimes de l’11-M i va reiterar l’aposta per un “govern a la valenciana”, és a dir, de les formacions d’esquerres. Una opció que, per a Sánchez, “no suma”.

stats