Política 01/07/2014

Rajoy defensa que l'alcalde sigui el que vota el poble i no una coalició de "cinc que han perdut les eleccions"

El president vol portar aquesta i altres iniciatives al Congrés aquest setembre i aconseguir un consens amb altres partits

Europa Press
2 min

PanamàEl president del govern, Mariano Rajoy, ha defensat una reforma legal que permeti donar l'alcaldia a qui "voti el poble" i guanyi les municipals, no a una coalició formada "per cinc que han perdut les eleccions", i ha explicat que ha demanat al seu partit una reflexió sobre com fer-ho per portar una proposta al setembre al Congrés. En declaracions des de Ciutat de Panamà, on es troba en viatge oficial per assistir a la presa de possessió del nou president, Juan Carlos Varela, Rajoy s'ha referit a una proposta que ja va comunicar al seu partit aquest dilluns a la reunió del comitè executiu nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha reclamat al PP que la regeneració democràtica sigui prioritària en el que queda de legislatura, i creu que mesures com aquesta poden ser beneficioses. Caldrà reformar la llei electoral i decidir si l'elecció de l'alcalde requereix o no una segona volta: "Si ens posem d'acord que l'alcalde es triï directament, no hi haurà problema", ha avançat. "La clau és estar d'acord en el principi", ha insistit, i ha aclarit que no té una "posició tancada" sinó que està "disposat a parlar" i acceptar propostes. Idèntica disposició ha mostrat amb "el famós debat de l'aforament", sobre el qual també vol que el seu partit treballi aquest mes de juliol: el grau de protecció que concedeix i qui necessita tenir-lo.

Al setembre i amb consens

Tot i que ha aprofitat per defensar que el govern espanyol ja ha pres mesures importants com la llei de transparència, ha admès que cal fer "un esforç entre tots per intentar corregir aquells errors que hi hagi en el funcionament de les institucions". El president ha recalcat que vol, a més, acords amplis al Parlament. Per descomptat, ha dit, amb el PSOE, ja que "els dos grans partits han de mantenir consensos en polítiques d'estat". Ha revelat que ja va tractar aquest assumpte amb Alfredo Pérez Rubalcaba i que ara intentarà "una entesa" amb qui el substitueixi al capdavant del PSOE.

stats