Política 14/03/2012

Rajoy s'oposa a reconèixer la independència de Kosovo perquè "és el que convé als interessos generals dels espanyols"

El president espanyol admet que la seva postura és en clau interna

Acn
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reconegut aquest dimecres que el seu executiu no reconeix la independència de Kosovo, malgrat que sí que ho fan la majoria dels seus socis europeus, perquè "és el que convé als interessos generals dels espanyols". "No tindria cap sentit que després d'haver donat suport en el seu moment al govern espanyol –que sempre s'ha negat a reconèixer-ne la independència– ara arribéssim i féssim el contrari", ha sentenciat en resposta a la intervenció del portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, que li ha demanat que reconegui que la seva postura està motivada per raons "internes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en el marc de la seva compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats per informar del Consell Europeu del passat 1 i 2 de març, on entre altres coses es va concedir a Sèrbia l'estatus de país candidat a la integració a la Unió Europea.

El portaveu de CiU li ha preguntat si "pensa revisar la seva posició respecte a Kosovo" i si és conscient que "ja existeix un diàleg entre Kosovo i Sèrbia". Segons Duran i Lleida, la concessió de l'estatus de candidat a Sèrbia "hauria de comportar una revisió de la posició del govern espanyol, que és dels pocs que no reconeix Kosovo".

En aquest marc, Duran i Lleida ha recordat a Rajoy que "els socis de referència" de la UE "reconeixen Kosovo" mentre que l'estat espanyol no ho fa. "Vostè s'excusa en les regles internacionals, això també podrien fer-ho Alemanya, França i altres països de la Unió", ha dit. "Sigui sincer i digui per què no vol reconèixer Kosovo, com en el seu dia no el va reconèixer el govern del PSOE. Les raons no són internacionals, sinó internes", ha sentenciat Duran.

En la seva resposta, Rajoy ha reiterat que l'executiu espanyol "està en contra de les declaracions unilaterals d'independència" i "per això no reconeix Kosovo", malgrat que sí que té en compte "els passos de diàleg donats per Sèrbia i per Kosovo que, sens dubte, repercuteixen en benefici de la seguretat i l'estabilitat d'una regió balcànica molt important per a la UE".

Posteriorment, Rajoy ha reiterat que la posició de la seva formació "coincidia amb la de l'anterior govern espanyol". "És el que convé als interessos generals dels espanyols".

stats