POLÍTICA
Política 22/10/2012

Rajoy, obligat a posicionar-se sobre el referèndum d'Escòcia i el procés català

El president del govern espanyol haurà de respondre al Senat preguntes dels senadors Montserrat Candini, de CiU, Iñaki Anasagasti, del PNB, i José Montilla, del PSC

Efe
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de posicionar-se aquest dimarts al Senat entorn al referèndum sobre la independència que se celebrarà a Escòcia el 2014, així com sobre la política territorial que porta a terme el seu executiu. En el ple de la cambra alta, Rajoy contestarà a la senadora de CiU Montserrat Candini, que li preguntarà per la valoració del govern per l'acord entre els executius del Regne Unit i d'Escòcia per celebrar aquesta consulta sobre la independència, segons es preveu en l'ordre del dia de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però no només Rajoy haurà de donar la seva opinió sobre aquest plebiscit, ja que el senador del PNB, Iñaki Anasagasti, també demanarà que un altre membre del govern es pronunciï sobre aquesta qüestió. A més, el president oferirà també un balanç de la seva política autonòmica i la cohesió territorial des de l'inici del seu mandat, a petició del portaveu de l'Entesa, José Montilla.

Marcelino Iglesias, senador del PSOE, també demanarà a Rajoy que valori la situació política del país en els últims "140 dies". La qüestió territorial torna a estar sobre la taula, després de la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'avançar les eleccions a Catalunya per aconseguir una majoria suficient per promoure un referèndum sobiranista en la pròxima legislatura.

Aquest debat territorial al Senat arriba dos dies després de la celebració dels comicis autonòmics, que han donat majoria absoluta al PP a Galícia i han suposat la tornada al poder dels nacionalistes al País Basc i la irrupció d'EH Bildu com a segona força a la cambra de Vitòria. A aquestes circumstàncies s'hi uneixen la difícil situació econòmica de la majoria de les comunitats, com evidencia la petició d'ajuda de vuit d'elles al fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Incompliments electorals

El senador de Fòrum Astúries, Isidre Martínez Oblanca, demanarà explicacions dels motius pels quals "el govern incompleix la seva promesa electoral" de canviar l'actual sistema de finançament autonòmic i no s'acomoda amb urgència als principis d'equilibri i solidaritat. En aquest context, l'executiu haurà d'explicar també demà el senador de l'Entesa Joan Sabaté les mesures que "pensa impulsar" el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, "per espanyolitzar els alumnes" a Catalunya.

stats